Vad är ett myteri?

myteri är en organiserad grupp uppror mot etablerade myndighet, vanligen med en aspekt av konspiration bland arrangörerna. Termen används vanligen i samband med det militära, eftersom militären har en tydlig kedja av myndighet som är otroligt lätt att störa med ett myteri. Det används också för att diskutera uppror på fartyg, som har ett organisatoriskt system liknande det som används i det militära. Vanligtvis uppstår ett myteri på grund av klagomål på den del av myteristerna.

Ordet kommer från en föråldrad engelska verb, "mutine," tas från den franska mutiner , "för att revolt. "Begreppet myteri har funnits långt innan själva ordet, dock. Historiska dokumentationer av myteri går tillbaka till det antika grekiska och romerska tiden, när soldater och legosoldater ibland vände på sina överordnade officerare av olika anledningar. Historiskt handlingar myteri har stränga straff, för att avskräcka efterföljare.

Normalt innehåller ett myteri flera arrangörer och en grupp människor som arrangörerna har lyckats allierad till deras sak. Myteriet kan involvera våld, såsom var fallet med Myteriet på Bounty, eller det kan vara oblodiga, i fall av soldater vägrar att ta till vapen i skyttegravarna i första världskriget. Kraften i ett myteri ligger i dess contraversion av myndighet, som kan vara skrämmande för en regering eller fartygets kapten, eftersom det helt stör det ansågs vara ett statiskt system. Hotet om myteri har potential att allvarligt destabilisera hela regeringen, om den genomförs på ett tillräckligt omfattande. Ett myteri är mest framgångsrik när det rör en stor grupp aktörer, eftersom det imponerar auktoriteter med dess allvar. En liten myteri med endast ett fåtal individer kan också snabbt sätta sig ner och tystas ner, medan ett större myteri kommer att väcka uppmärksamhet och eventuellt tillkommande myteristerna. Moderna militärer har vidtagit åtgärder för att förhindra myteri, inklusive roligare arbetsvillkor. Som ett resultat, grupp handlingar myteri är sällsynta, även om enskilda fall av olydnad säkert fortfarande förekommer.

Ofta liknar ett myteri en strejk, eftersom det är avsett att resultera i bättre arbetsförhållanden. Särskilt ombord på fartyg, män ofta hålls myteri för att få bättre mat eller kortare arbetstid. I andra fall är ett uppror för att störta den nuvarande myndigheten, en handling som kanske mer liknar piratkopiering. En strejk kan vara mycket lättare att hantera, eftersom personer som ska ansvara kanske kan möta kraven på en myteristerna utan att kompromissa med sig själva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.