Vad är en omröstning?

En omröstning är en form som används för att rösta i ett val, klassisk i polling plats, ett centralt läge som inrättats för att rösta. Valet innehåller en förteckning över kandidater och åtgärder som röstade på, tillsammans med utrymmen för väljarna att ange sina preferenser. I vissa regioner i världen, har samhällen konverterade sina lottning system från fysiska papper röstsedlar de elektroniska, för att förenkla röstningsförfarandet. Denna förändring har starkt kritiserats av personer som är oroade över säkerheten i elektronisk röstning.

Ordet kommer från italienska Ballotta , en liten sten används för att rösta. Människor har varit röstning i tusentals år, ofta med hjälp av käppar, stenar, snäckor, eller bitar av keramik. I allmänna val, skulle röstberättigade kasta bokstavligen sin röst genom att kasta en symbol i högen för en kandidat eller åtgärd som väljarna stödde. Med tiden allmänheten valsätt utvecklats till en sluten omröstning, där väljarna markerat sina val på konfidentiella former och satte sina former till en samling låda för räkning. Det finns ett antal olika stilar för omröstning. I vissa länder är väljare från olika partier ges olika omröstningar, till exempel, och många nationer har en rankad val valsystem som gör väljare till nummer kandidaterna föredrar, snarare än att bara rösta på en. Vissa röster är markerade med pennor, medan andra måste stansas med hjälp av en speciell penna. Frånvarande röstsedlar röstsedlar som postas till människor som inte kan besöka vallokaler personligen.

Ballot har länge varit en tvistefråga historiskt eftersom det är lätt att förvirra väljarna med subtila förändringar i omröstning design. Kritiker av fjärilen omröstningen som används i Florida under valet 2000 påpeka att valet fått människor att markera fel kandidater eftersom den hade en förvirrande konstruktion. I tätorterna, är produktionen av flerspråkiga röster annan viktig fråga, därför röstar tjänstemän vill se till att alla förstår omröstningen.

Väljarna bör vara medvetna om deras rösträtt rättigheter, och de bör inte vara rädd för att försvara dem. I många nationer, folk har rätt att rösta i privata, ofta i en skyddad monter som hindrar andra väljare från tittat över de röstande axel. Osäkra väljare som behöver hjälp kan också begära det från personalen på ett vallokalerna plats, en blind väljare, till exempel, kan be någon att markera sitt val. Väljarna bör också begära omröstning kvitton så att de kan vara säkra på att deras röster räknas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.