Vad är en krypta?

en krypta är en underjordisk kammare som används för att lagra mänskliga kvarlevor, reliker och föremål som av religiösa eller kulturella värde. Kryptor hittas oftast i samarbete med kyrkor, även om de också förekommer på grund av kyrkogårdar och i samband med äldre privata egendomar, där boende i boet kan ha begravts i kryptan historiskt. Många är bekanta med begreppet en krypta, tack vare riklig vampyr filmer och filmer skräck där människor tycks hamna instängda i kryptor på regelbunden basis. Till skillnad från katakomberna, omfattande underjordiska nätverk av begravning kammare, kryptor är typiskt enda kammare, även om de kan vara ganska stora, och i vissa fall kan de galleried att stödja vikt på jorden ovan. De tidigaste kryptor användes för att begrava framträdande religiösa figurer, och i den kristna kyrkan, många kyrkor byggdes över eller i närheten kryptor så att pilgrimerna kan besöka kryptor av helgon och andra berömda religiösa figurer och även delta tjänster i kyrkan. För kyrkor byggdes över kryptor, skulle kryptan också har varit en inkomstkälla, särskilt om det ingår kontrolleras heliga reliker.

Ordet "crypt" kommer från ett grekiskt ord som betyder "dold", men kryptor är inte nödvändigtvis dold. Vissa kryptor faktiskt över marken, eller bara delvis under jord, och de kan vara lätt åtkomliga för pilgrimer, trogen, och medlemmarna i en gemenskap. Det faktum att kryptor vanligtvis under kyrkor är också lite av en giveaway, de flesta gamla kyrkor har en krypta som lurar under deras golv.

Normalt är en krypta helt klädda i sten, för säkerhet och stöd och för att skydda den ligger lagrad inuti. Sarkofager vanligen används för att lagra kvar i en krypta, med några kryptor med glas sarkofager eller kistor med glas öppningar så att folk kan se resterna. En del kryptor har också ossuaries, lådor som innehåller rensade ben från de döda, och de kan ha kistor eller skrin av ädelstenar eller heliga föremål, liksom föremål som tillhört helgon.

Besök en krypta kan vara ganska intressant, för dem som inte blödiga kring mänskliga kvarlevor. Den religiösa troende kan besöka kryptor, eftersom de tror att pilgrimsfärden är viktigt för utövandet av sin tro, med vissa människor att tro att vara i närvaro av reliker kan vara en helande upplevelse, medan historien lutande ibland vilja se bevarade artefakter i kryptor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.