Vad är en giljotin?

giljotinen är ett blad anordning som är konstruerad för att utföra avrättningar genom halshuggning. Strukturen på enheten innebär en lång, tung ram som ett traditionellt böjt blad skjuts med en lös krage längst ner på halsen på fången. Dessutom har de flesta giljotiner har en korg för att få huvudet så att det inte studsa eller rulla efter att ha brutit. Under användning fördömde s halsen placeras i kragen, som är stängd så att den dömde är låst på plats. Bödeln släpper ett rep eller spak som gör att bladet sjunka, bryta chefen för den dömde och orsakar ett dödsfall som ligger mycket nära ögonblicklig.

giljotinen är berömd för dess användning i Frankrike, och mer specifikt för den tunga bär det såg under den franska revolutionen och skräckväldet. Olika former av giljotinen har varit i bruk sedan den 14: e århundradet, med Irland och Skottland med en giljotin-liknande anordning kallad Scottish Maiden, som använde en rak istället böjt blad, och Italien och Schweiz använder liknande verktyg i den 15: e århundradet. Det var Frankrike, dock att raffinerad giljotinen, införa klassiskt böjt blad och använda enheten nästan uteslutande för avrättningar fram till 1977, då giljotinen hävdade sitt sista offer. Fyra år senare förbjöds dödsstraffet i Frankrike.

föreslogs giljotinen doktor Joseph Guillotin, medlem i den revolutionära nationalförsamlingen, i början av 1790-talet, eftersom han ansåg att en mekanisk anordning för verkställighet skulle vara mer human och effektiv än tidigare metoder. Före införandet av giljotinen, halshöggs medlemmar av adeln med svärd och yxor, som ibland var trubbig och krävde flera slag att genomföra avrättningen. Bönder, å andra sidan, brändes på bål, fördelade på hjul eller avrättas i någon annan ineffektiva, smärtsamma sätt. Nationalförsamlingen ansåg även att använda ett enhetligt anordning för avrättningar var mer jämlikt och giljotinen antogs den 20 mars 1792 och används nästan uteslutande till 1977. Det enda undantaget till döden av giljotinen var för vissa brott mot statens säkerhet, som straffades genom arkebusering.

Antoine Louis, ledamot av Academy of Surgeons, är den man som först konstruerade en fungerande giljotin, som kallades ursprungligen en louison eller Louisette innan pressen antog giljotinen som officiell monikern. Louis gjorde flera ändringar i en grundkonstruktion som hade funnits i hundratals år-han tillade Lunette, de två delar cirkulär krage används för att hålla den dömde huvud på plats, och böjt blad. Sin apparat användes för första gången den 25 April 1792 att verkställa Nicolas Pelletier, en ökänd Highwayman.

avrättades Många kända medlemmar av den franska adeln som giljotinen under skräckväldet, som varade från juni 1793 till juli 1794, bland annat Marie Antoinette, Louis XVI, och Maximilien Robespierre. Det är oklart hur många människor avrättades av giljotinen under skräckväldet-uppskattningarna varierar kraftigt från 15. 000 till 40. 000. De flesta av dessa avrättningar utfördes offentligt och offentliga avrättningar fortsatte i Frankrike fram till 1939.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.