Vad är en folkomröstning?

En folkomröstning är ett populärt rösta om ett förslag som omfattar hela befolkningen. Väljarna ombeds att antingen avslå eller godkänna förslaget, med resultatet av den folkomröstning avgöra ödet för den föreslagna åtgärden, åtgärden, konstitution, eller andra politiska förslag. En folkomröstning bör inte förväxlas med ett allmänt val eller vanlig rösta, eftersom inga kandidater ingår i den.

Ordet kommer från det latinska plebis , "folket" och scitum , "dekret. " Under en folkomröstning, har folket rätt att besluta om en fråga av vikt, och resultatet av omröstningen är som ett dekret från medborgarna. Både demokratier och diktaturer använda folkomröstningar, även för mycket olika ändamål. I båda fallen kan inte rösta sägas ha en folkomröstning om inte alla röstberättigade kan delta. I en demokrati fungerar en folkomröstning en värdefull funktion. Det gör lagstiftare och medborgare att placera lagar direkt framför medborgarna för avgörande. I USA, till exempel många påståenden om en omröstning är faktiskt från medlemmar av befolkningen som lobbade för deras integration och förvärvat rätt antal underskrifter att sponsra propositionen. Den fråga som omfattas av en folkomröstning kan variera kraftigt, från en åtgärd föreslå ytterligare beskattning till en resolution som kritiserar regeringen. I en diktatur är en folkomröstning ofta använder för att stötta en regering. En folkomröstning erbjuder inte alternativ tvingar väljarna att göra ett ja eller nej. Detta är inte alltid en dålig sak, särskilt när förslaget är entydig, men det kan användas för att förvränga valresultatet. Förslaget kan formuleras på ett sådant sätt att medborgarna känner sig tvungen att rösta ett eller annat sätt, eller väljare kan skrämmas till att göra ett visst val. Regeringen använder resultaten av folkomröstning som tyder på att medborgarna i landet är nöjda med sin nuvarande politiska situation.

Termen används även i samband med stora nationella politiska beslut, till exempel en dem som följer på övergången av en regering, som avgivit av territorium till en annan nation, eller ett bud för självständighet från kolonialmakten. Denna typ av folkomröstning kan ibland utgöra första gången medborgarna ombads att bidra med sina personliga åsikter till beslut av regeringen, och kan vara ett sätt att få medborgarna delaktiga i förvaltningen av sina egna nationer. Dock har kolonialmakterna varit kända för att använda folkomröstningar för att befästa sin auktoritet, mycket på det sätt som diktaturer. Om resultaten av en sådan folkomröstning verkar ovanligt, kan folk fråga om friheter vill fundera på att läsa den föreslagna åtgärden noggrant, eller kontroll av taktik som väljare hot och val fyllning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.