Vad är en Rum Row?

Under förbud eran i USA, en rom rad var en linje av fartyg som ligger ute till havs, precis utom räckhåll för lagen. Dessa fartyg skulle överföra sina alkoholhaltiga last att snabba båtar och andra hantverk före avresan för att plocka upp mer alkohol. Fartygen i rom rad ibland synliga från kusten, särskilt i regioner som ligger nära internationella gränser och rom raden blev en mycket synlig del av Förbud för vissa amerikaner.

Ordet "rom row" är härrör från det faktum att de tidigaste fartygen smuggling av alkohol kom främst från Västindien med rom. Senare, fartyg som transporterar whiskey och annan alkohol också kom ner från Kanada, men slang term hade omfamnat då, så det blev allmän. I vissa kommuner var rom raden så allestädes närvarande att människor hänvisade till rader hus intill stranden som en rom rad också, och livet på sikt in ett namn för viss utveckling längs östkust i USA.

Enligt Volstead lagen, kunde man inte göra, transport, eller sälja alkohol för konsumtion. Däremot var många amerikaner inte villiga att ge upp dricka, och de ätit en mängd smuggelsprit och hemgjorda produkter. Rum rader utvecklats för att dra fördel av efterfrågan på sprit i USA, som tillhandahåller alkohol av varierande kvalitet, ofta till mycket höga priser. En skugga ekonomi med betydande inflytande som utvecklats under förbudstiden, med mycket av vinsten koncentrerad i händerna på en handfull kriminella grundpelare. Den verkliga faran för fartyg i en rom rad var att snabbgående båtar som används för att överföra sprit till stranden kunde gripas, orsakar en förlust av last och besättningsmedlemmar. Under de första åren av förbud, många smugglare lyckats undvika fånga, men som svensk brottsbekämpning köpt snabbare båtar och utvecklas mer, högre denna risk kraftigt, vilket resulterar i en motsvarande ökning av priset på alkohol. Förbättringar i brottsbekämpning också gjorts rom rader farligare med fartyg ökat sina arsenaler för att försvara sin last.

Fartyg i rom rad också riskerade att bli attackerad av människor som ville stjäla deras last, och piratkopiering, eldstrider, och mord var inte ovanligt, särskilt i områden där rom raden kontrollerades hårt av brottsligheten chefer. Dessutom kunde fartygen inte kontrolleras av kriminella organisationer stoppas och rånad av centrala fartyg i rom raden, vilket gör det öppna havet ett farligt ställe för några driftiga smugglare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.