Vad är en Regicide?

Termen "furstemord" används i två betydelser. I första hänvisat till att döda eller mörda en krönt monark som en kung. I den andra meningen, är ordet som används för att beskriva någon som dödar en monark eller deltar i en furstemord. Historien har sett ett stort antal regicides som en del av det komplexa spelet om makten i nationer över hela världen, och denna praxis är knappast utdöd, år 2001, till exempel, dödades kungen av Nepal av sin son.

I England, de flesta människor använder termen furstemord att hänvisa specifikt till monarker som har dödats efter ett rättsligt förfarande. De två mest kända regicides är förmodligen de som Mary, Queen of Scots, som avrättades på order av Elizabeth I, och Charles I, som blev avrättad av en grupp konspiratörer under det engelska inbördeskriget. Många andra engelska monarker har dödats under strid eller i fångenskap, men engelsk historiker i allmänhet inte termen dessa dödsfall regicides. Som man kan föreställa sig, att straff för furstemord variera beroende på omständigheterna i det furstemord. I många fall innebär en furstemord början på en ny regering och era, i vilket fall regicides faktiskt kan bli firade ledare. I andra fall, för uppror och oroligheter som ledde till furstemord läggs ned, och deltagarna är bestraffas hårt. I det engelska inbördeskriget, jag regicides Charles var straffas retroaktivt, efter att monarkin återinfördes.

Några andra kända fall av furstemord omfatta tsar Nicholas II av Ryssland, som dödades tillsammans med sin familj i bolsjevikrevolutionen, Shaka, kung av Zulu, och Henri IV av Frankrike. Andra monarker har dött under mystiska omständigheter som kan anses furstemord, såsom kungar som har oavsiktligt dödas jaktexpeditioner och i stridens hetta. Regicide är också ett tema i en del myter, King Arthur, till exempel, har utsatts för försök till furstemord i många Arthurian legender.

Eftersom monarker historiskt styrdes av gudomlig rätt i många kulturer, var furstemord ett allvarligt brott, eftersom den ifrågasatte Gud förutom monarkin. Det förtroliga förhållandet mellan monarker och gudar var en viktig del av traditionen i många kulturer, från Kina till England och se till att monarker styrde med Guds välsignelse. På grund av detta, har försökt regicides ofta stränga straff historiskt, för att påminna oroliga medborgare att monarken hade befogenheter liv och död över sitt folk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.