Vad är en Merkhet?

En merkhet är en anordning som användes i det gamla Egypten för att tala om tiden på natten. Merkhets var extremt noggranna, och skulle kunna användas för att göra astronomiska observationer utöver att hålla tiden. Flera bevarade merkhets finns till försäljning på museer med samlingar av egyptiska artefakter, och många verk av egyptisk konst skildrar användning av merkhets. Det har föreslagits att dessa instrument användes troligen i byggandet av tempel och gravar för att anpassa strukturerna särskilt sätt.

Enheten är ganska enkelt. En merkhet innehåller en rak stång fäst ett lod, ett vägt linje som kan användas för att fastställa en rak vertikal linje till marken. Att använda merkhet, anpassades enheten med polstjärnan, och en andra merkhet skulle användas för att upprätta en nord-sydlig meridian. Denna linje skulle kunna användas för att anpassa en struktur, eller som en referenspunkt för att spåra flödet av stjärnor på himlen. Genom att notera om särskilt stjärnor passerade meridianen, kan användaren bestämma tid. Astronomerna använde också merkhets att kartlägga himlen och att göra iakttagelser, ofta med hjälp av en vik, en specialdesignad verktyg som används för observation. Under dagen, då stjärnorna syns inte, ett solur skulle ha använts för att markera tidens timmar.

Ordet "merkhet" betyder "instrument att veta" och merkhets säkert var kraftfulla instrument för att lära sig mer om natten. Innan utvecklingen av merkhet folk åberopade saker som vatten ur berätta tid och sina kunskaper om rörelser av stjärnorna var bristfälliga, minst sagt. När merkhet in på scenen, får man människor att göra mer korrekta vetenskapliga observationer, vilket onekligen haft en effekt på egyptisk mytologi och kosmologi.

Med utvecklingen tid hålla anordningar som inte kräver färdigheter astronom har merkhet försvann användning tillsammans med enheter såsom astrolabiet. Det är dock fortfarande möjligt att hålla takten med en merkhet, och vissa människor tycker om att skapa egna versioner av enheten som en nyhet, och att få en känsla för vad arbetat som astronom i det gamla Egypten kunde ha sett ut. Vissa vetenskapsmuseer tillåter människor att använda enheter som merkhets och astrolabes i deras planetarier så att de kan uppleva dem förstahandsinformation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.