Vad är en Land Grab?

Medan den ena sidan kan beskriva den aggressiva förvärv av nya fastigheter annektering, expropriation, expansion eller ens Manifest Destiny, får den andra sidan lika gärna beskriva det som en omotiverad land grab . Ett land grab definieras allmänt som förvärv av värdepapper eller strategiska område för mycket mindre än dess verkliga värde. Närhelst europeiska upptäcktsresande "hävdar" New World territorium genom att odla sitt eget lands flagga, till exempel, kan det ha varit lätt att beskriva som ett land grab av andra.

Termen "Land grab" är nästan alltid används i en nedsättande bemärkelse för att beskriva en fientlig eller orättvis fastigheter transaktion. När president Thomas Jefferson förhandlat fram en uppgörelse om att köpa franska ägare område i Nordamerika, såg många människor här "Louisiana Purchase" som ett legitimt sätt för USA att expandera västerut. Andra kanske har sett det som ett land grab, eftersom priset för fastigheten var en bråkdel av dess faktiska värde. USA nytta av Frankrikes behov av kontanter i sin belägrade kassakistor.

Historien om världens krig skulle kunna beskrivas som en serie av mark gripskopor och senare försök att återvinna den. Även om Louisianaköpet huvudsak fördubblade det unga USA, expansion i Fjärran västra regionerna var mer ett land grab. En policy som kallas "Manifest Destiny" försökte legitimera dessa tvivelaktiga mark hugg genom att förklara att det är Guds vilja att USA äger hela landet från kust till kust.

Ibland kan ett land grab är en privat angelägenhet, dock. När orkanen Katrina härjade Gulf Coast, hade många invånare och företagare något annat val än att överge sin egendom och flytta någon annanstans. Stora mängder prime fastigheter i New Orleans och andra kuststäder blev tillgänglig för bokstavligen öre på dollarn. Flera stora fastigheter investerare passade på att förvärva denna fastighet genom vad kritikerna ses som ett oetiskt land grab. När markägare känner onödig ekonomisk press att sälja sin mark med förlust, kan resultaten ses som mer av ett land grab av opportunister än ett genuint intresse för den framtida utvecklingen av de nya ägarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.