Vad är en Gulag?

En Gulag är en tvångsarbete lägret, Ordet kommer från det ryska Glavnoye Upravleniye Ispravitel'no-Trudovykh Lagerey i koloniy eller "Chief Administration korrigerande arbetsläger", en institution i fd Sovjetunionen. Idag begreppet "Gulag" har ibland skämtsamt används för att beskriva något slags ansträngande arbete, men historiska gulag var inget att skratta åt. Villkoren i gulag var extremt hårda och lägren användes som politiskt redskap för att undertrycka politiska dissidenter och straffa andra "fiender till staten. " Den första gulag uppstod på 1920-talet, kort efter revolutionen i Ryssland. Dessa läger var utformade synes för att främja tekniska och industriella framsteg i Ryssland genom att erbjuda en källa till billig och lättillgänglig arbetskraft. De var dock också klart tänkt att fungera som korrigerande verktyg för den sovjetiska regeringen, med många medborgare är livrädd för hot om Gulag för sig själva eller deras familjemedlemmar. Propaganda affischer, till exempel, featured gulag tydligt, berättar medborgarna exakt vad deras öden skulle vara om de trotsade regeringen eller engagerade i "kontrarevolutionär" verksamhet.

Många av dessa läger var belägna i isolerade områden i Ryssland, ibland mycket nära polcirkeln, där förhållandena var mycket sträng. Invånare i gulag erbjöds minimal näring, begränsad kläder, och mycket lite i vägen för underhållning, anrikning, eller utbildning. Dessa läger var utformade som funktionella straffrättsliga läger, inte en nödvändig utrustning för personlig förbättring.

Några gulag labor säkert bidrog till den industriella framsteg i Ryssland, men många invånare i gulag konstaterade att deras arbete inte verkar ha någon praktisk funktion. Människor kan gräva skyttegravar en dag, och fylla upp dem nästa, eller bygga upp strukturer som användes aldrig. Även i Gulag, hade folk begränsad kontakt med omvärlden, och de var föremål för brutala straff om de frispråkigt om regeringen eller villkor i Gulag.

Förutom att användas för att fängsla infödda ryssar, var gulag också används för att hysa krigsfångar. Det exakta antalet personer som gick igenom gulag är inte kända, död uppskattningarna varierar från 10 million 30 miljoner euro med vissa historiker att tro att det verkliga antalet ligger någonstans runt 15-18 miljoner. De sista gulag stängdes på 1950-talet, men det spöke i Gulag fortsatte att vara en del av det ryska samhället, med gulag förekommer i rysk litteratur och konst som slutligen infördes begreppet arbetsläger för omvärlden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.