Vad är en Doublet?

Doublet är ett plagg, som bärs av både män och kvinnor från åtminstone slutet av medeltiden fram till omkring 1700-talet. En variant av plagget kan ses idag i Indiska Sherwani, ett stramt åtliggande över bröstet jackan, som vanligen coat längd. Det når ungefär knälång, och som några dubbletter, knappar ner fronten.

De flesta dubletter passa väl över kroppen och ger ett vadderat utseende, och har raden i mitten knappar ner fronten, eller alternativt kan dublett säkert bundna med skosnören eller nålas att producera snug fit. Det finns rykten om vad som inspirerade europeiska dublett. Det övervägande antalet liknande plagg i Mellanöstern, det trodde stil som först började i Spanien, kan ha varit bara en kulturell "lån" som sker efter korstågen.

Inledningsvis bar män jacka som skydd under olika typer av rustning. Den Doublet skulle passa tätt mot kroppen och var vadderade för att förhindra post skjortor (som BRYNJA ), eller RUSTNING tillverkad i läder och metall (t. ex. harnesk ) orsakar obekväm skav. Tidiga former kan vara antingen höft längden eller kortare, beroende på om de skulle bäras under rustning. Som Doublet modetrend växte, dubletter ofta slitna på egen hand, och blev mer utarbetade i stil, och både män och kvinnor kan bära dem. De tidigaste dublett stilarna ofta framhävs långa kjolar till hip längd att slutade i poäng. Saknar kragar, var dessa dubletter ofta kallas pourpoints . Halsband för dubbletter gjorde förändras genom de närmaste århundradena. En mängd olika stilar kragen hade var sin "dag" i mode historia, inklusive låg hals och mycket höga, särskilt sådana som bärs av aristokrater.

By the 16th century, ersattes den sedan länge belagt stil med en kort päls version, som kan bäras med slang, ofta även fodrade och fyllda (bombasted). Några dubbletter började funktionen peplums, korta kjolar som bifogas jackan i midjan, och stoppning blev mindre modernt. Ärmar dubbletter genomgick olika förändringar. Till en början var dessa ofta löst, men det blev mer populärt, särskilt som dubletter var utslitna så ytterkläder istället för under rustning för ärmar kämpa mycket hårt, och att de inslag massor av olika dekorationer, som broderi.

Människor i alla klasser kan bära dubletter. De rikare folk i Europa väljer dyrt silke och tyger, vilka vanligen var fodrade med material (om det inte också vadderade) som linne. Människor i medelklassen skulle bära billigare och mindre sällsynt tyger. Linne dubletter, eller ens ull sådana, var vanligt för hantverkare och tjänare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.