Vad är al-Qaida?

Al Qaeda är ett arabiskt uttryck som betyder "den bas. " Det sägs också betyda "fonden", men det finns lite skillnad. Den huvudsakliga grunden för planeringen av många terroristattacker i hela världen. Nätverket al-Qaida skapades av Osama bin Laden efter Sovjets-afghanska konflikten, som avslutades 1988. Det är en väpnad grupp militanta islamister som har klassificerats som en terroristorganisation av Australien, Kanada, Storbritannien och USA.

al-Qaida består av sunnimuslimer, av vilka de flesta metoder Wahabism, som beskrivs av många experter som den mest våldsamma och extrema form av islam. Denna sekt anser att alla regeringar bör ersättas med islamiska ledare och att alla människor bör styras av islamisk lag. Mordet på "otrogna" eller de som vägrar att följa inte bara är motiverad, men anammat. är nätverket al-Qaida tros vara i linje med många andra terroristorganisationer, och det finns bevis för att knyta denna grupp till många attacker i hela världen och döda tusentals civila, däribland mordet på Daniel Pearl, en journalist från Wall Street Journal. Medan ibland bevisen är tunna, och gruppen inte alltid tar ansvar för dessa handlingar, det finns nästan alltid kopplingar av något slag till al-Qaida. Vissa anser att det finns indicier som inte får implicerade al-Qaida, men kanske utbrytargrupper eller fristående grupper att gå i al-Qaida. Även om det inte kan vara bevis bortom rimlig tvivel som ansluter denna grupp till olika typer av attacker över hela världen, är detta inte en enkel brottsbekämpande fråga. Världen kommer inte vänta på en rykande pistol innan den reagerar på terroristhot, eftersom det skulle garantera de döda fler oskyldiga människor. är Al Qaida mest känd för attacker mot USA, inbegripet attacker mot amerikanska ambassader samt militärbaser och utrustning, inklusive ett örlogsfartyg som heter USS Cole. Al-Qaida angrep också på amerikansk mark i World Trade Center-bombningen av 1993, men saker och ting inte gick som planerat. De kom tillbaka för att avsluta jobbet 2001, flyga passagerarplan in i Twin Towers, som störtade till marken, dödar nästan 3. 000 civila.

Denna grupp ansvarar för rekrytering och terrorister utbildning samt för planering och finansiering av terroristattacker, och en av dess uttalade mål är att avskaffa alla västerländska influenser från Mellanöstern . År 2006, strax efter den femte årsdagen av 11 september-attackerna, en videofilmade uttalande av Osama bin Laden släpptes som han kallade globala kriget mot terror "World War III. " Medan andra attacker på amerikansk mark sedan 2001 har hindrats, är al-Qaida tros ha verkställt många attacker i hela världen, döda tusentals oskyldiga människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.