Vad är Xia dynastin?

första inspelade dynastin i Kina är Xia-dynastin, som varade från den 21-talet till den 16: e århundradet f. Kr. . Denna dynasti förvandlat Kina från ett primitivt samhälle till ett klassamhälle. Det varade i över 500 år och fick 17 kejsare regera över nationen. Historiker har kommit fram till att merparten av befolkningen i Xiadynastin bodde i den västra provinsen Henan och södra Shanxi Province. Den Xiadynastin bidragit mycket till kinesisk kultur, ekonomi, konst, vetenskap, teknik och politik.

Yu den store inrätta ursprungliga Xiadynastin enligt systemet med abdikation, som fokuserade på förmågan hos en linjal. Hans son, Qi, efterträdde honom och efter den tidpunkten, tronen gavs till medlemmar av hans familj under ett system med ärftlighet och därmed givande titeln kejsare på grund av familjeband. Efter hans död efterträddes Qi med 15 av hans avkommor.

Vid den tidpunkt då Xia regeringstid var på plats, folk var mestadels bönder och verktyg gjorda av ben och sten. Uppfödning av hästar, boskap och produktion av grödor som fått mycket uppmärksamhet och dessa områden har förbättrats avsevärt på. Legenden säger att vinframställningen försökte också under denna period. Även om det var sannolikt primitiva natur, fordons transporter fanns, men inte mycket är känt om vilka typer av vagnar och rickshaws som användes.

spårning av tiden var en viktig utveckling under Xia dynastin som Kina började använda en kalender för första gången. Månader och dagar spårades med hjälp av solen och månen, stjärnor och väder. Andra viktiga händelser inom vetenskap och teknik inbegriper utveckling av keramik och brons. En mycket viktig del av Xiadynastin var förekomsten av Erlitou kultur, som tros ha inträffat i 1. 900 f. Kr. , mellan Lonshan och Shang kulturer. Den Erlitou kultur kännetecknas av flera exempel på keramik, brons och andra typer av artefakter som avslöjats av arkeologer. Man tror att utarbeta gravar och palats byggdes under perioden, vilket ger stor inblick i förmögenhet och livsstil av Xia perioden.

Den sista Xia kejsaren var Jie, känd för sin tyranniska styre. Han levde ett utarbeta livsstil och mördat medlemmar av hans egen domstol. Elände som hans regering åsamkades folket fick dem att resa sig mot honom och störta hans hov, som leder till upprättandet av Shangdynastin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.