Vad är Skara Brae?

Skara Brae är den mest kompletta neolitiska sten byn i sitt slag i Skottland, vilket ger ovärderlig inblick i livet under den period på 3100 från 2500 f. Kr. Beläget på västkusten av vindpinade ön Orkney, är Skara Brae nästan saknar motstycke i hur väl den har konserverats genom sediment, och hur väl den planerades och byggdes som en uppgörelse under den tiden.

Skara Brae upptäcktes 1850 när svåra stormar urholkas gräset och sediment från de byggnader som hade uthuggen kullar. Initial utgrävning inleddes och övergavs inom ett par år tills Gordon Childe, en australiensisk arkeolog, återupptogs utgrävning 1928, som varade två år. Vad upptäcktes vid Skara Brae skulle besvara frågor arkeologer hade funderat i flera år, medan ännu obesvarade.

Bosättningen bestod av 10 byggnader Clustrade på en sluttning. Winding, omfattas passager ormade mellan hem, deras huvudentrén utrustad med en låsbar dörr för att skydda invånarna från vädret eller fiender. Husen byggdes med samma grundläggande plan: de var rund i formen, med en central härd, ett staplat sten byrå eller hylla på väggen mitt emot ingången, och säng "boxar" byggd av sidoväggarna. Alla hus hade i stort sett samma möbler som byggdes med platta staplade sten.

Orkney Vintrarna är kalla och Skara Brae byggdes till skydd invånarna från de delar medan de var i sina hem och medan de rörde sig uppgörelsen. Isolerande skikt av "midden" som var i huvudsak vägra, omgiven och omfattade bostäder. Intressant nog var alla hem ganska lika i storlek, komfort och inredning, vilket tyder på att invånarna ansågs jämlikar. Den byggare av Skara Brae visat stor planering och även vissa tidiga kunskaper i avlopp. Den rudimentära dräneringssystem under varje hem med en grundläggande toalett och holdingtank för vatten. Byn hade även en extra byggnad med uppenbara arbetsplatser för att tillverka verktyg som flinta yxor och nålar ben.

Invånarna i Skara Brae var jordbrukare med boskap. Deras diet bestod tydligen av kornen som odlad, hjort, fisk och skaldjur. Det förblir ett mysterium varför reglering tycks ha varit tvärt övergavs omkring 2500 f Kr. Detta mysterium, tillsammans med anmärkningsvärt bevarandet av området, göra Skara Brae ett populärt turistmål på Orkney.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.