Vad är Populism?

Populism är en politisk filosofi som fokuserar på stå upp för de rättigheter och som är "folket" att skilja vanliga människor från eliten och regeringen. Flera politiska rörelser runt om i världen, framför allt i Ryssland och USA, har främjat populistiskt ideal. När det används för att beskriva den politiska retoriken, en enskild person eller ett politiskt parti, bär termen ofta nedsättande klang, och "populism" har blivit ett laddat ord. Den viktigaste ideal bakom populism är tanken att den gemensamma man "liten kille" bör ha en chans i samhället och en aktiv roll i regeringen. Populistiska rörelser dela allmänhet samhället i folket och eliten, placera personer i ledande ställning begränsad makt bland folket, och enskilda personer eller institutioner med inflytande bland eliten. Eliten är oftast rika, använda sin rikedom för att påverka det politiska systemet samtidigt som härrör mer välstånd, och populister ofta upplever att regeringen bevakar eliten, inte de behov som vanligt folk.

Populister allmänhet stödja demokratiska system, känslan av att demokrati är det bästa sättet för människor att spela en roll i regeringen, och trots att de främjar välfärden för den vanliga människan, populister tenderar att skygga för socialism och extrem liberalism. Politiker från både höger och vänster kan vara delaktiga i populism, och politikerna kan anklaga varandra för koppleri eller leker med populism i ett försök att få stöd och röster.

Denna typ av politiska rörelser är utformade för att uppmuntra regeringar och samhället i allmänhet att arbeta för att ge störst nytta för flest människor, genom politik och lagstiftning som stöder vanliga människor. Märkligt nog populistiska rörelser avvisar ofta politiska förslag såsom lön att leva på uppdrag, offentligt stöd, och statsfinansierad sjukvård, trots att denna politik är ofta utformade för att hjälpa medborgare som är i störst behov.

Media är förtjust i att använda detta begrepp i beskrivningar av offentliga protester över politiska händelser. En befolkningen kan sägas vara "utbrott i de populistiska rage" när man lämna in klagomål flagrant maktmissbruk bland eliten, eller i situationer där regeringar driver igenom lagstiftning som gör lite till förmån för lägre och medelklassen och bakslag inträffar. I denna mening är termen oftast nedsättande karaktär, och det används ofta som tyder på att allmänheten är för okunnig eller kortsiktigt att förstå vad som verkligen sker, i stället uppsättning på stora stridsfrågor som gör bra allmänna syndabockar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.