Vad är NIMBY?

NIMBY är en akronym för "Not In My Backyard", och används ofta för att beskriva en negativ inställning till en person eller grupp som motsätter sig utvecklingen av något som de anser vara olämpliga i deras stad eller region. Det är ofta denna hållning, eftersom de helt enkelt inte vill ha det i sin "bakgård" och inte för att de tycker att det är i sig dålig eller onödig. Termen användes första gången i tryck i Christian Science Monitor 1980, enligt Oxford English Dictionary (OED).

De flesta någon är oroad över vilka typer av utvecklingen byggs i deras bostadsområden, vanligtvis det förakt förknippas med NIMBY är att utvecklingen är vanligen en offentlig nödvändighet. Det betyder oftast att den person som motsätter sig projektet skulle lika gärna dra nytta av de tjänster som tillhandahålls genom att utveckla, om den bara låg i någon annans bakgård. Förändringar, exempelvis ett avfall eller vattenreningsverk, en deponi, en landsväg, elledningar, mobiltelefon torn överföring eller annan infrastruktur behövs vanligtvis för att uppgradera, ersätta eller komplettera nuvarande tjänster. Eftersom de måste gå i någons bakgård, är det särskilt oroande när kvarteret eller medborgargrupper sätta upp vägspärrar för dessa projekt.

Andra synes oförargliga händelser som kan inte anses vara allmän nödvändigheter men tillhandahålla tjänster emellertid också möta NIMBY oppositionen. "Big-Box" butiker som Barnes Noble, Best Buy och Home Depot har alla varit föremål för NIMBY vrede. Nya köpcenter, kyrkor eller utveckling lägenhet möter ofta motstånd också. Wal-Mart har haft oräkneliga protesterar när man försöker bygga på nya bostadsområden och ofta i nyheterna för NIMBY kontroverser. ett antal områden såsom kemiska fabriker, halvvägs hus för hemlösa, kriminella eller gärningsmännen kön, fängelser eller anläggningar frihetsberövande oftast gnista IRE av NIMBY oförutsedda. Av förståeliga skäl vill många invånare inte möjligheten av en kemisk katastrof eller ett fängelse utbrott. Även om dessa är alla nödvändiga onda i samhället, skulle den genomsnittliga personen föredrar att de var utom synhåll och bekvämt ut i sinnet. Många utvecklare skulle hävda att deras projekt skulle tjäna samhället, antingen därför att det är en offentlig nödvändighet som i en ny motorväg, eller skulle ge nödvändiga tjänster, arbetstillfällen och skatteintäkter, som med ett nytt shoppingcenter. Utvecklare av lägenhetskomplex kan hävda att fler billiga bostäder behövs i ett visst område.

För NIMBY förespråkare, kan en utveckling korrumperad den fridfulla stämningen eller arkitektoniska stilen i ett kvarter, ändra det naturliga landskapet eller öka trafiken till en outhärdlig nivå. För dem som motsätter sig big-box anläggningar, hävdar de att äldre "mamma och pop" företag skulle lida medan kvarteret är omkörd av mycket baktalade "bolagiseringen. " NIMBYists hävdar att fastighetens värde kan minska kan infrastrukturen kunna överväldigad, kriminalitet kunde skjuta i höjden och den lokala miljön påverkas negativt.

För dem kritisk mot NIMBY filosofi, tror de att vägspärrarna medborgarna sätta upp kostat skattebetalarna och privata byggherrar mer pengar. Ofta medborgare kommer att göra dyra eller omöjliga krav som nya motorvägen utanför ramper, bredare vägar eller ytterligare kosmetiska detaljer om en ny byggnad. Dessutom har många invånare med lägre inkomster områden inte den ekonomiska eller politiska medel för att bekämpa utvecklingen de kan vara emot. Eftersom många NIMBYists bor i rika eller mer kraftfulla kvarter, kan de bli mer framgångsrik i omintetgöra planerna på en utvecklare, och projektet hamnar på bakgården med minsta motstånd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.