Vad är Mossad?

Mossad (hebreiska: HaMossad leModi'in v'leTafkidim Meyuhadim, "institut") är en av de fem största underrättelsetjänster av staten Israel. Den har sitt säte i Tel Aviv och är tänkt att anställa cirka 1200 anställda som ansvarar för nationens underrättelseverksamhet, hemliga handlingar och bekämpa terrorism. Det anses vara det viktigaste i den statliga myndigheter underrättelseinhämtning och dess chef rapporterar direkt till Israels premiärminister. Innan Israel bildades 1948, en föregångare till dagens Mossad var Mossad Le'aliyah Bet, en grupp av sionister som agerat för att få judiska landsflyktiga till Palestina. Deras agerande var hemlig och deras syfte var att kringgå de kvoter som det brittiska mandatet ålagts invandring till Palestina. Rekommenderas dock med tillkomsten av den judiska staten, Reuven Shiloah, som skulle bli organisationens första direktör, skapandet av en centraliserad sjöfartsskyddsorganisation att styra fram-then, spridd statliga säkerhetsstyrkor. Mossad kom till i december 1949. År 1951 blev en del av statsrådets kansli.

Mossad har utfört ett antal uppmärksammade insatser i lagföringen av sitt uppdrag som försvarare av statens intressen och i sin roll som Bringer till rättslig prövning av sin dåvarande förföljare, särskilt de som tidigare var medlem i nazistpartiet och bland militanta araber som har begått handlingar mot israeliska medborgare. Kanske det mest anmärkningsvärda exemplet på Mossad's övervakar verksamheten är överlämnandet av den nazistiska krigsförbrytaren Adolf Eichmann från Buenos Aires, Argentina 1960. Undviker behovet av utlämningsförfaranden, ryckte Mossad Eichmann från en buss i Argentina, försökte han i en israelisk domstol och därefter dömde honom till döden.

Lika ökänd var Mossad operation rubriken "Guds vrede" som gjordes att utkräva hämnd efter massakern på elva israeliska idrottsmän under München 1972 OS av militanta palestinska gruppen Svarta september. Transaktionen uppsökte de överlevande kidnapparna och de Palestinska befrielseorganisationen medlemmar antas vara inblandade i massakern: s stöd och finansiering. Detta tidigare operation och senare, Operation Spring Ungdom, i Beirut, Libanon stod för livet för betyg för palestinier och araber, inklusive Ali Hassan Salameh, Yassir Arafats säkerhet befälhavare.

och med 2002 är Meir Dagan Mossad direktör.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.