Vad är GWOT?

det globala kriget mot terrorismen (GWOT) är också ofta kallas det globala kriget mot terror, eller helt enkelt "kriget mot terrorn. Fem år i kriget, som började 2001 efter terroristattackerna den 11 september som dödade tusentals civila i USA, mer nyans injicerades för att skapa slogans som "en global kamp mot våldsam extremism. " Många olika termer och fraser som beskriver konflikten, men beroende på vilken titel föredras, är GWOT ses som en exempellös kampanj för att försvara sig mot och förhindra terrordåd världen. får beteckningen GWOT har sitt ursprung från en enkel "kriget mot terrorismen" språk som används för att beskriva konflikter i det förflutna, men dess användning har diskuterats mycket ingående av den amerikanska regeringen och militära ledare. Eftersom uttrycket globala kriget mot terrorismen tydligen översätter väl i många andra språk, ansågs det bästa alternativet. George W. Bush, president i USA vid tiden för terrorattackerna den 11 september och början av GWOT klargjorde att kampen mot terrorismen har global räckvidd. Dessutom svor han att insatserna inte bara skulle arbeta för att oskadliggöra terrorister och deras nätverk, men också ta i med hårdhandskarna nationalstaterna som stöds eller hyst terrorister.

anpassades den terminologiska ändringen att inkludera mer inom GWOT ram. Originalspråket inte verkar vara ett träffande beskrivning av de olika åtgärder, eftersom mycket mer engagerade än militära manövrar eller strider. Den GWOT omfattar både bekämpa och icke-militära initiativ, såsom inhämtning av effektiv brottsbekämpning, att bekämpa narkotikasmuggling, insatser för att frysa finansiering av terrorism, ekonomiska sanktioner, handikappande känd terrorist celler och träningsläger, och bekämpa uppror. Det handlar också om utbildning militären och polisen, återuppbyggnad, stärka infrastrukturen och stödja spirande regeringar, skydda mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd.

President George W. Bush meddelade i ett 20 September 2001 tal som GWOT tillät inte terrorism att förstöra de fri-och rättigheter för enskilda eller förstöra demokratiska regeringar. Han beskrev GWOT som en "lång kampanj," liknar ingenting annat det amerikanska folket eller världen har sett. Talmannen meddelade att GWOT skulle börja med al-Qaida, trodde gruppen att vara ansvarig för 11 september och andra attacker, men skulle inte sluta där. En förklaring, som vid tidpunkten fueled amerikanernas lösa, också fått kritik från källor över hela världen. President Bush förklarade GWOT skulle inte sluta "förrän varje terroristgrupp med global räckvidd har konstaterats, stannade och besegrade. " Många fruktar kritiker att detta uttalande och andra starka språk skulle drivas mer våld och leda till ett tillstånd av ständigt krig. Amnesty International trodde också att "vanliga medborgare" samt skyddade mänskliga rättigheter och medborgerliga friheter skulle drabbas hårdast på grund av GWOT.

Trots kritikers rädslor GWOT fanns en ström av stöd efter 11 september-attackerna, liksom stöd för nationens insatser för att försvara den amerikanska längs med vänner och allierade i hela världen från terrorister. Premiärminister Tony Blair i Storbritannien erbjuds snabbt stöd. Många andra nationer visade också stöd och bildade en koalition av krafter i kampen mot extremister. Nato reagerade omedelbart, upprepades uttalandena från sin stadga som ett angrepp på en medlem nation är "ett angrepp på alla. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.