Vad är G8?

G8 är en ekonomisk och politisk organisation som syftar till att skapa diskussion och åstadkomma förändringar bland världens mäktigaste nationer. G8, som står för Group of Eight, innefattar Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Ryssland, USA och Storbritannien. Även ledarna för dessa länder att hålla kontakten i varierande grad i alla fall, de uppfyller som G8 gång om året för att diskutera tillståndet i världens ekonomi och politik.

Gruppen har ett nominellt ordförandeskap, och innehavaren av detta kontor är olika varje år, med post roterande hela medlemskap, så att ledaren för ett land är också G8 ordförande för ett år. G8 har inget huvudkontor, budget eller fast anställda. Det land som innehar ordförandeskapet är värdlandet för G8-mötet samma år och har ansvaret för att betala för alla kostnader i samband med det. Under senare år har säkerheten krävs en rejäl prislapp.

Toppmötet vanligen äger rum i mitten av kalenderåret, och den består av tre dagars ibland intensiv, mycket samtal på hög nivå mellan alla åtta ledare. Möten mellan lägre nivå tjänstemän äga rum vid olika tillfällen fram till toppmöte. Samtalsämnena vid G8-möten har historiskt ingår kontroversiella frågor, som den globala uppvärmningen, tredje världens skuldbörda, fred i Mellanöstern, ekonomisk politik och samtal, och terrorism. Protester i ett eller flera länders politik äts till toppmötena. Ibland dessa protester få mer täckning än dessa toppmöten.

Ekonomisk politik och samtal är roten till G8. 1970-talet oljekrisen skakade ekonomi världens största länder och på uppmaning av dåvarande franska presidenten Valéry Giscard d'Estaing, ledarna för alla nuvarande medlemmar i G8, utom Kanada och Ryssland, träffades för att diskutera hur svara på oljekrisen. Detta var 1975, och gruppens ursprungliga namn var Library Group. Det ändrades snart till G6.

Kanada gick med i gruppen redan nästa år, vilket gör det G7. Ryssland anslöt sig 1991, efter kommunismens fall i landet. Kommunismens fall i Tyskland innebar också att en officiell delegation från det landet var allomfattande, inte bara representerar Västtyskland, vilket hade varit fallet när Library Group sammankallades första gången.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.