Vad är Blue lagar?

Det finns ett gammalt talesätt att man inte kan lagstifta moral, men konceptet bakom ett blått lag kommer så nära som möjligt. I modern bemärkelse, är ett blått lag någon förordning som försök att kontrollera försäljningen av handel eller begränsa öppettider på söndagar, även känd som Lord's Day eller den kristna sabbaten. Många delar av New England och södra observera fortfarande ett antal blå lag begränsningar, särskilt förbudet mot försäljning av alkohol och begränsade öppettider tillåtet för detaljhandeln på söndagar. Ett blått lag börjar det ofta med ett ärligt försök att inskränka omoraliska aktiviteter på en dag som ägnas åt religiösa ceremonier. Sponsorn för ett blått lag kan känna det skulle ligga i stadens intresse att begränsa spelandet operationer, till exempel, så en förordning innebär ett förbud för öppnandet av poolen hallar och kasinon på söndagar. Annan blått lag kan begränsa det antal timmar en butik skulle kunna fungera, vilket de anställda att delta i morgon eller tjänster kväll kyrka. Nästan varje blått lag om böcker i dag kan spåra sitt ursprung tillbaka till en religiös sak, vare sig det nykterhet mot försäljning av alkohol eller verkställighet av klä.

Många av de mer drakoniska blå lagar inte längre tillämpas, men ett antal städer reglera försäljning av alkohol-och detaljhandel drifttimmar möjligt. Ett antal lokala butiker har vant sig vid stängning på söndagar eller begränsa deras timmar på eftermiddagen. Söndag försäljning av alkohol kan tillåtas i vissa städer, men inte i andra. Denna godtycklig rättstillämpning blå lagar kan skapa ovanliga problem för besöksnäringen, eftersom ett hotell beläget i en "torr" stad kan skicka gäster till grannlandet "våta" städer på söndagar för alkohol inköp. Restauranger får inte rätt att tjänstgöra alkoholdrycker på söndagar, men en närbutik på andra sidan gatan kan inte möta sådana restriktioner.

Ursprunget av begreppet blå lag är lite skumma . Många källor säger att den ursprungliga blå lagar i Amerika kodifierades först av en Colonial Connecticuts guvernör heter Theophilus Eaton. Eaton sades biträdas av en pastor John Cotton, vilket inte borde komma som någon överraskning. fick Settlers of New Haven kolonin en rad lagar år 1656 som syftade till att definiera korrekt och moraliskt beteende. Dessa lagar innehåller en hel del extremistiska Puritanical tänkte, såsom förneka mat och logi till kväkare, adamiternas, och andra "kättare". Huvuddelen av dessa lagar betonade vikten av att hålla sabbatsdagen helig genom att avstå från en rad aktiviteter, bland annat kyssa ett barn och går i en trädgård. Dessa lagar kallades inte blå lagar av kolonisterna själva . Termen blå lag med hänvisning till denna tidiga lagsamling inte förrän den 18: e talet, när en pastor Samuel Peters formuleras om vad han kallade Blue Laws of Connecticut. Det finns inte mycket bevis för att någon av dessa regler genomförs på ett effektivt, men principen att lagstifta moral påverkat framtid lagstiftare. Den moderna tanken på ett blått lag började egentligen med måttlighet rörelser och andra moraliska orsaker hyllades under slutet av 1890-talet.

Även namnets ursprung blått lag är omtvistad. Vissa källor gör det felaktiga påståendet att de ursprungliga pamfletter trycktes på blått papper. Blått papper skulle ha varit en lyx i det 17th århundradet. Andra menar att uttrycket "blå" användes som en förolämpning mot extrema moralister och politiker, likt nutida beskrivning av dumhögfärdig människor som bluebloods. Termen blå lag kan också ha varit en förvanskning av blod lag , som skulle vara lämpligt med tanke på den hårda straff föreslås för dem som brutit mot någon lag blå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.