Vad är Blemmyae?

Blemmyae är mytologiska monster beskrivs av Plinius den äldre i Naturalis Historia (cirka 77 CE). I senare historia av den romerska eran blev förknippas namnet med ett verkligt afrikansk etnisk grupp, Beja. Den Beja kallas Blemmyae av senare romarna en nomadisk stam som engagerade i ett antal militära strider med romarna. I Naturalis Historia , beskriver Plinius den äldre Blemmyae som acephalous , eller utan huvud, med munnen och ögonen på sina bröst. Liknande varelser beskrevs senare i andra verk av så kallade naturliga historia. Efter tradition för att tillmäta monstruösa attribut till föga kända människor och platser, platser Sir Walter Raleigh dem i den nya världen och kallar dem Ewaipanoma i hans 1595 Discovery Guyana .

varelser upp senare engelska folklore som anthropophagi , eller man-eaters. Shakespeare nämner dem i Muntra fruarna i Windsor (1602) och Othello (1605). Blemmyae medverkade även i olika europeiska uppslagsverk av medeltiden. Den historiska Blemmyae bodde huvudsakligen i dagens Sudan. De var egyptiska nubier, och deras viktigaste gudar ingår Isis, Mandulis och Anhur. Den grekiske geografen Strabon, skriver under århundradet före Plinius beskrev dem som fredligt folk. Men i slutet av 2: a århundradet e. Kr, hade de blivit en betydande militär makt. I 194 CE, den Blemmyae hjälp Pescennius Niger i hans kamp mot Septimius Severus att vinna den kejserliga sätet. Septimius Severus segrade till slut. Under 3: e århundradet CE anlitade Blemmyae romarna i slaget vid ett flertal tillfällen, ofta slåss på sidan av blivande romerska inkräktare. Den Blemmyae invaderade också Nedre Egypten, eller Thebe, inte mindre än fem gånger. Detta innebar ett särskilt problem för romarna, eftersom området var centrum för spannmålsproduktion för riket. Även om Blemmyae ofta sätta upp en stark kamp, var de till sist ingen match för Roman militära styrkor.

Det Blemmyae lidit ett förkrossande nederlag under Marcus Aurelius Probus i 279-280 CE. Men invaderade de igen Egypten, tillsammans med Nobatae stam, under regeringstiden av Diocletianus. I 298 CE, förhandlade kejsaren ett fredsfördrag med stammarna, återkalla Roms gränser norrut till Philae och ge två stammar ett årligt guld stipendium.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.