Vad är Abu Ghraib?

Abu Ghraib är en stad i Irak som ligger väster om Bagdad. Staden också lånar ut sitt namn till ett fängelse, Abu Ghraib-fängelset, och många människor tänker på fängelset när de hör ordet "Abu Ghraib. " Abu Ghraib-fängelset var en ökänd plats som står under kontroll av Saddam Hussein, och det var också platsen för en fånge missbruk skandal i händerna på amerikanska ockupationsstyrkorna. Och med augusti 2006 är fängelset kontrolleras av den irakiska regeringen.

Fängelset Anläggningen byggdes på 1960-talet, och det sprawls över 280 tunnland (1. 15 kvadratkilometer) mark. Fem separata komplex omges inne Abu Ghraib-fängelset, tillsammans med stödresurser som tur fängelset i sin egen lilla stad. Under Husseins administration, användes Abu Ghraib till hus politiska dissidenter och rapporter visar att fångarna torterades och dödades på platsen, minst två massgravar är associerade med Abu Ghraib-fängelset, och det kan bli fler.

När de amerikanska styrkorna invaderade Irak under 2003, tog de över administrationen av fängelset, ändra namn till Bagdad centrala inneslutningen Facility (BCCF) och renovera vissa delar av fängelset för att följa med amerikansk militär standard. År 2004 bröt flera amerikanska medier berättelser av svår fånge misshandel och tortyr, Abu Ghraib-skandalen väckte stor uppmärksamhet och skakade allmänhetens tro på kriget.

Jämfört med missbruk under Husseins regim, de tortyr som begås av den amerikanska militären var relativt tam, men ändå skrämmande. Fångarna berövades sömn, utsätts för enorma känslomässig stress, och förödmjukade. Fotografier av missbruk i fängelset har läckt till amerikanska pressen, en av de mest bestående bilder är ett fotografi av Satar Jabar, en fånge som var maskerade och tvingas stå på en låda medan det är anslutet till trådar som kanske eller kanske inte har elektrifierade.

efter rapporter om övergreppen i Abu Ghraib-fängelset nådde allmänheten, den amerikanska militären reformerade förhållandena på fängelset och utfärdat nya operativsystem order för personal på vid inneslutning anläggningar över hela Irak . Fortsatte dock människorättsaktivister vara bekymrade över förhållandena i fängelset, där fångar hålls isolerade i månader eller år, utan några bevis för deras skuld. I mars 2006 beslutade USA: s militär att överlåta kontrollen över fängelset, och det tömdes och överföras till vård av regeringen i Irak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.