Som var Rasputin?

Yefimovich Grigorij Rasputin, känd som "The Mad Monk, var född i en fattig sibiriska byn den 10 januari 1869. Mycket lite är känt om hans liv före 18 års ålder, då han iväg för att studera vid Verkhoturye klostret och följa på trappan till en lokal helig man vid namn Makariy. Befogenhet från Makariy, lämnade Rasputin så småningom sin hustru och fyra barn att bli en pilgrim. Efter tolv år av pilgrimsfärd, kom Rasputin i St Petersburg och snabbt fått rykte som en helig man med helande krafter.

Rasputin första kontakt med den kejserliga familjen ägde rum år 1905. One-årige Aleksej Nikolajevitj Romanov, som led av blödarsjuka, hade en olycka när jag semestrar med sin familj och som lider av svåra inre blödningar att läkare verkade inte kan kontrollera. På inrådan av en vän, kontaktade Tsarina Rasputin, som sägs ha hjälpt pojken genom avlägsna bön. Efter detta blev Rasputin en betrodd förtrogen med den kungliga familjen, som hänvisade till honom som "vår vän, den helige. "Rasputin kvar nära Alexei och så småningom fick en tjänst som en tjänsteman vid domstol.

Skeptiker menar att en av anledningarna Rasputin kunde hjälpa Tsarevich är att munken rekommenderade alla medicinska behandlingar stoppas. En av de vanligaste läkemedlen i tiden var acetylsalicylsyra, antikoagulantia som troligen bidragit till pojkens smärta och svullna leder. Om historierna är sanna, skulle Rasputin rekommendation av avslutad behandling har hjälpt Tsarevich avsevärt. Som hans makt blev starkare, började Rasputin rådgivning tsaren på tjänsteresa. Det var på grund av Rasputin råd att de ryska trupperna dra sig tillbaka från första världskriget och att tsar Nicholas II gjorde misstaget att gå över till östfronten för att befalla sina egna trupper. Rasputin var också ökänd för sin religiösa sedvänjor. Han var en anhängare av Khlysty sekt, som förespråkade ytterligheter såsom massa orgier och GISSLANDE.

Förekomsten av Rasputin i det kejserliga hem orsakade en hel del kontroverser mellan S: t Petersburg eliten. Både den ryska ortodoxa kyrkan och många adelsmän blev alltmer missnöjda med Rasputin makt och inflytande. Det är dock troligt att Felix Yusupov och storhertigen Dmitrij Pavlovitj konspirerade för att ha dödat Rasputin den 16 december 1916.

Det finns flera teorier om Rasputin död. Vissa säger att Rasputin blev förgiftad med cyanid men överlevde, bara för att bli skjuten av Yusupov i ryggen. Nya bevis tyder på att saker kan vara lite mer komplicerat än vad man ursprungligen trodde. Det är nu tror att Rasputin blev skjuten till döds av en brittisk Secret Intelligence Service (SIS) officer som en tjänst till Yusupov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.