Vilka var de "Vapors"?

den viktorianska eran, visades en lång rad olika villkor som främst drabbade kvinnor kallas "ångorna. " Kvinnor som i grunden svag under denna period, och de ansågs också vara mer mottaglig för en rad medicinska klagomål. Den viktorianska stereotypa bilden av en kvinna swooning mot en soffa är en klassisk skildring av en kvinna som har övervunnits av ångorna. För närvarande är ångorna inte redovisas som en medicinsk diagnos.

Upprinnelsen till denna term ligger i antikens Grekland och Rom, där läkare utvecklas de fyra sinnesstämningar teorin om medicin, som uppgav att de organ som hade påverkats av resterande fyra "sinnesstämningar" sitter i olika organ i kroppen. Obalanser kan teoretiskt orsaka ohälsa, samt genom att fastställa källan till obalans, kan läkare ordinera lämplig behandling. Läkare i trodde viktorianska eran som melankoliska känslor hade sina rötter i mjälten, och att de reste sig upp genom kroppen i form av ånga som påverkade sinnet.

Även om detta kanske låter löjligt i dag var det allmänt accepterade, och förstärks av påståenden att kvinnor var mer mottagliga för ångorna än män på grund av oegentligheter av deras anatomi. Grekerna kallade det för "kvinnlig hysteri", medan Viktorianerna föredrog "ångorna. " I båda fallen läggs villkoret att hemligheten med "kvinnlig", och i vissa fall, diagnos försvåras allvarligt behandling av sjukdomar som vaginal fistlar, ett vanligt klagomål bland viktorianska mödrar. var klumpas En mängd olika symptom under "ångorna", bland annat ångest, depression, uppsvälldhet, svimning, aptitlöshet, skakningar, mag problem och beteendeproblem . I en tid då kvinnor förväntades följa mycket strikta regler för beteende, frigjorda kvinnor som suffragetterna hade diagnosen ofta med ett fall av ångorna. Den behandling som i största allmänhet föreskriven var vila, ibland med en förnuftig LUKTSALT att återuppliva swooning kvinnor.

Samtidigt hävdade läkare att så mycket som en fjärdedel av den kvinnliga befolkningen lider av ångorna. Eftersom ett stort antal villkor som skulle kunna omfattas av denna övergripande term, är det kanske inte förvånande, särskilt eftersom kvinnor som trodde att själva förutsattes ofta lider av ångorna. Dock vissa viktorianska kvinnor otvivelaktigt hade legitima medicinska klagomål som hade lämnats obehandlade, såsom cancer, depression, underliggande infektioner och tillstånd som orsakas av att snöra korsetter för hårt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.