Vem är John Marshall?

John Marshall, född 1755 i Fauquier County, Virginia, är mest känd som den som suttit längst chefsdomare i USA: s högsta domstol. Från 1801 till sin död 1835, var John Marshall president för högsta domstolen. Han avkunnats många viktiga beslut, som gav den federala regeringen mer makt än vad som anges uttryckligen i konstitutionen i Förenta staterna. Beslut som fattas av Marshall Marbury mot Madison och McCulloch v. Maryland, anses vara två av de mest inflytelserika av Marshall tid ordförande för Högsta domstolen.

Även en mognadsfas i Virginia, hade John Marshall mycket lite formell utbildning. I sin tidiga barndom, var han främst lärt av sin far och en skotsk handledare. Vid fjorton års ålder gick han i en klassisk akademi i Westmoreland County, Virginia, där han studerade med James Monroe, som senare skulle bli den femte president i USA. Efter endast ett år, återvände han hem för att återuppta sitt arbete för pastor James Thompson, som han också studerade med. När den amerikanska frihetskriget började år 1775, gick John Marshall den Culpeper Minutemen och kämpade i många av de slag. Så småningom fann han sig vid Valley Forge, vintern 1777-1778, där han kämpade under George Washington som kapten. En ståndaktig federalist, hade Marshall stor respekt för Washington efter striderna med honom i kriget. Marshall publicerade fem volym biografi om Washington under sina tidiga år som utsågs chefsdomare i Högsta domstolen då USA: s president John Adams.

Efter striderna i kriget återvände Marshall till Virginia för att studera juridik. Strax efter ankomsten till baren år 1780 kämpade John Marshall i armén fram till 1781. Han lämnade då sin provision så han kunde öppna sin egen praxis, som trivdes som han blev känd som en av de ledande advokater i Amerika. Marshall gift och bosatt med hustru och sex barn i Richmond.

John Marshall serveras på Virginia House of Delegates, om Virginia generalförsamling och som Virginia delegat vid det konstitutionella konventet. Hans övertygelse var på samma linje som Alexander Hamilton's och han kämpade för ratificeringen av konstitutionen mot, hans kusin, Thomas Jefferson's Democratic-republikanska partiet. En av huvudmännen han försvarade mest var artikel III i konstitutionen som kallas för den federala rättsväsendet. Ursprungligen tjänstgör som John Adams statssekreterare år 1800, utsåg Adams John Marshall som president för högsta domstolen i början av 1801.

Marshall avkunnats många viktiga Supreme domstolsbeslut, men de två som är mest avses är Marbury v. Madison och McCulloch v. Maryland . Dessa landmärke konstitutionella fall ökat betydligt kraften i den nationella regeringen. I Marbury v. Madison gav Marshall Högsta domstolen befogenhet för rättslig prövning. I McCulloch v. Maryland gav Marshall kongressen underförstådda befogenheter i konstitutionen för att ge dem möjlighet att inleda uttryckliga befogenheter i konstitutionen. Dessutom anser om detta fall konstateras att statsmakten inte kunde överstiga federal makt, när den nationella regeringen agerade konstitutionellt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.