Vad var det Lusitania?

Lusitania var ett OCEANÅNGARE ägs av Cunard Steamship Company, som grundades i England. Det är mest känd för att vara sänktes av en tysk ubåt under första världskriget, som orsakar över 1100 dödsfall och markera en vändpunkt i kriget. Vid den tiden lanserades 1907, var Lusitania det största fartyget i världen och satte flera hastighetsrekord för Atlantic överfarter. Det är inte bara mycket bättre beståndet i Cunard företaget men också banat väg för ett växande antal stora och utarbeta fartyg.

Personer som ville vid sekelskiftet nittonhundratalet över Atlanten fick åka med båt. Ocean liners, på den tiden var ofta påkostade och elegant inredda för att locka överklass passagerare, även om de också haft betydande tredje klass sektioner för invandrare intresserade av att göra ett nytt liv utomlands. Förutom passagerarna transporteras ocean liners även transporter av varor över Atlanten. Även civila fartyg skulle inte bära militär utrustning, gjorde många. Den Lusitania var inte annorlunda. Det som alla dessa typer av last, inklusive övre och undre passagerare klass, handelsvaror, och det har även föreslagits att Lusitania hade militär last ombord på sin sista resa.

År 1915 förklarade den tyska regeringen att alla fartyg som transporterar varor till allierade var utsatta för angrepp. Detta bröt med traditionella spelregler, som tillät visitation av civila fartyg jämfört föregripande anfall. Tyskland gjorde bra på löftet att anfalla fartyg med militär last, sjunkande många båtar med hjälp av sina ubåtar, eller U-båtar. Som svar fick många allierade regeringarna olika rekommendationer för att hjälpa kaptener skydda sina sjögående fartyg.

För att minska risken för angrepp, rekommenderades att civila fartyg hålla sig till djupare vatten och undvika stranden. Dessutom uppmuntrades kaptener att styra sina fartyg i ett sicksack mönster, vilket skulle bidra till att avleda straightlined U-Boat attacker. Fartyg uppmanades också att snabbt gå igenom farliga farvatten, som innefattade havet längs södra Irland. Den 7 maj 1915 var Lusitania nå slutet på en resa från New York till Liverpool. Kaptenen på fartyget saktade faktiskt fartyget på grund av tät dimma trots att han gick in i kända farvatten vara infekterad av U-båtar. Tyska U-Boat U-20 såg liner och avfyrade en torped på det, sjunker den Lusitania i 18 minuter. En andra explosion rapporterades, vars orsak har aldrig fastställts. Under det kaos av förlisningen dog många av passagerarna och besättningen.

förlisning Lusitania orsakade en radikal förändring i den allmänna opinionen i USA, som in i första världskriget år 1917. Det ledde också till ett ramaskri från allmänheten i Europa. Strax efter förlisningen, skickade president Woodrow Wilson ett brev till den tyska regeringen fördömer attentatet, vilket tyder på att USA skulle vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera säkerheten för sjöfarten. När USA gick med i kriget, det hänvisas upprepade tyska attacker på neutrala sjöfarten som en av orsakerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.