Vad var Svarta lagen?

Black lagen en lag som antogs i Storbritannien 1723. Enligt Black Act, en mängd tjuvjakt-relaterade brott blev grova brott, vilket innebar att de potentiellt skulle kunna straffas med dödsstraff. I en senare ändring av Svarta lagen gjordes lagen även vidare räckvidd, att åtal för en rad förseelser möjlig enligt Black lagen. År 1827 upphävdes Svarta lagen, men arvet från denna drakoniska lagstiftning lever vidare.

skenbart antogs Svarta lagen att ta itu med det växande problemet med tjuvjakt från privata parker och mark som ägs av kungen . Det aktualiserar dock ett antal frågor om rätten till vilt djur, och läget för de lägre klasserna i Storbritannien. I efterhand verkar Svarta lagen som har utformats särskilt för att rikta Storbritanniens fattigaste, såsom Vagrant vandrare och människor som var desperata nog att stjäla från privata parker för mat.

Denna handling var inspirerad av Waltham svarta en ökänd gäng som skulle svärta ansiktet innan parker för att stjäla och tända eld på uthus. Efter gäng mördade en skogvaktare, tog parlamentet åtgärder, och påstå att tjuvjakt med sotiga ansiktet eller skyms ett brott. Förutom tjuvjakt, omfattade Svarta lagen också in privat mark med vapen, hugga ner träd, om trädgårdar på privat mark, och begå skadegörelse som mordbrand. En senare ändring förlängdes Svarta lagen att alla som bär en förklädnad med att begå ett brott. Det omedelbara resultatet av Svarta lagen en förmåga att slå ner vildsint på tjuvskyttar. Med tiden blev det också för att slå ner på de lägre klasserna i allmänhet, tillsammans med demonstranter, som bar ofta döljer av rädsla för repressalier. Många brottslingar avrättats för brott mot Svarta lagen, eller fängslade under långa perioder.

Konflikten mellan landade herrskapet och de lägre klasserna var illustrerad prydligt vid Svarta lagen. Många av dem utan mark hävdade att bytesdjuren, i egenskap av vild var och ens egendom, och att det därför var lagligt att jaga dem vart de kan hittas. Markägare, tyckte däremot att spelet på deras mark var deras exklusiva egendom, särskilt när de som mat och logi till vilt och hyrde skogvaktare för att skydda dem från rovdjur (och tjuvskyttar). Frågan om vem som hade rätt att ta spelet kvarstått lång tid efter upphävandet av Svarta lagen, trots att upphäva åtminstone försäkrade tjuvskyttar att de inte skulle hänga på en öring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.