Vad är expansionism?

en verksamhetsidé, har expansionism haft ett långt och färgstarkt liv i världshistorien. I sin bredaste tillämpning, är expansionism begreppet expanderande geografiska innehav av ett visst land, antingen genom att försöka bilaga omgivande territorium eller genom att få kontroll över landområden som ligger långt från moderlandet. Ofta är expansionism försökte genom processen av militär aggression, med tanken att etablera nya politiska gränser både när och fjärran.

Det finns ett antal specialiserade former av expansionism. Kanske en av de mest kända formerna av expansionism är kolonialism. I huvudsak är detta processen att bygga ett imperium över hela världen genom att ta kontroll över landområden och fjärran. Denna slags imperiebyggande kan exemplifieras med loppet mellan Storbritannien, Frankrike och Spanien för att dela upp den nya världen efter upptäckten. Medan flera andra nationer också försök att utöka sitt innehav med denna metod, var dessa tre i särklass mest framgångsrika för en tid. Empire-byggnad av detta slag innebär ofta en känsla av gudomlig fiat, med en känsla av att Gud leder marschen att förvärva ytterligare mark. Tyvärr har denna ideologi ledde ofta till en fullständig likgiltighet för ursprungsfolken i Amerika, en svart märke som fortfarande i dag.

EXPANSIONSPOLITIK tog en ännu mörkare form med begreppet Hitlers Lebensraum . Löst definieras som "livsutrymme" Tanken Lebensraum var att eftersom antalet rena medlemmarna i den tyska tävlingen utökades i antal, det bara är meningsfullt att de skulle behöva mer mark för att leva och arbeta. Ta bort icke önskvärda var en logisk utveckling av denna tankegång. Avskaffandet av personer som inte ansågs rena, både i Tyskland och i omgivande länder, skulle lämna gott om utrymme för ren ras att inta sin rättmätiga plats i världen.

Irredentism har också använts som grund för expansionism. I huvudsak innebär detta synsätt försöker annektera territorium och förenar dem till ett annat land på grundval av gemensamma etniska, kulturella eller historiska bakgrunder. De pågående försöken Kina att annektera Taiwan är ett aktuellt exempel. Nära förknippade med Irredentism är läran om revanchism, som i princip innebär återvänder områden som förlorades i krigstid det land som ursprungligen hade kontroll. Återförening är också nära samordnas med revanchism och Irredentism, med den skillnaden att den separata områden tas upp igen i de viktigaste land från vilket de kan ha frivilligt drog sig ur i flydda tider. Den förnyade assimilering i söder efter det amerikanska inbördeskriget är ett bra exempel på återföreningen.

I slutändan är expansionism handlar om gränser och utvidga dem både geografiskt och politiskt så långt som möjligt. Även om det funnits ett antal begrepp som faller under denna breda rubrik under århundradena, är chansen att det bara är en tidsfråga innan någon kommer med ett nytt koncept som också skulle möjliggöra inflytande ett land att expandera på något sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.