Vad är en totempåle?

en totempåle är en tjänst som är skulpterade och målade med ett sortiment av symboliskt belopp, och är en av de mest särpräglade och kända former av Native American konstverk. Totempålar verkar vara hemma i kustområdena i nordvästra Nordamerika, som förekommer på platser som British Columbia, Washington och Alaska. Dessa slående konstverk rönt stor uppmärksamhet bland europeiska upptäcktsresande i Nordamerika på 1800-talet, och ett antal missuppfattningar omger totempåle och dess historia.

Flera stammar har sina egna versioner av totempålar. I många stammar, särskild utformning tillhör t. ex. familjer, med totempåle tjänar som en familj krön. En totempåle kan också användas för att berätta en historia, med skildringar av siffror från mytologin, eller att ge information om en specifik plats. Totempålar kan markera hem, gravar, inträde passager, och andra platser av intresse. De är inte religiösa ikoner, i motsats till tron på en del tidiga besökare i nordväst, även om de kan innehålla mytologiska eller religiösa element. Placeringen av element på en totempåle är inte heller nödvändigtvis en indikator på status, med vissa kulturer sätter högt uppsatta på botten, medan andra stick i mitten eller på topp.

Cedar är den traditionella trä för totempålar, och vanligtvis taffeltäckaren använder en solid ceder logg. Vissa personer har föreslagit att totempålar byggdes som svar på europeiska influenser, som pekar på den relativa bristen på förhand av 1800-talet totempålar. Däremot är det mer sannolikt att äldre totempålar ruttnat i den fuktiga klimatet i nordvästra USA, särskilt med tanke på muntliga historier som klart dokumenterat att det finns totempålar i god tid före ankomsten av européerna. Européerna som säkert fler verktyg och pigment till användning vid konstruktion av totempålar, vilket bidrar till en explosion av dessa snidade skulpturer i Nordamerika.

Efter en totempåle är skulpterade och målade, det är uppförd i en ceremoni kallas Potlatch. Potlatches dans, sång, och äta för att fira konstruktion och inrättandet av totempåle. Firandet kan också fira händelsen som totempåle har fått i uppdrag att, såsom inrättandet av en ny gemenskap Lodge eller nedgrävning av ett noterat stammens äldste.

En intressant version av totempåle är skam polen, en typ av totempåle som är utformad för att håna eller förnedra någon. Shame stolpar har uppförts av olika anledningar genom historien, från illegala odlingar grabs till pinsamma misslyckanden på jakt. Indianer i Alaska byggde även en skam stolpe som innehöll ledarna för bolaget Exxon efter Exxon-Valdez oljeutsläpp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.