Vad är en meritokrati?

en meritokrati är en statsform där ledare och andra inom denna regering väljs och gå framåt på grundval av meriter eller förmåga. En meritokrati kan verka som en enkel form av regering, men det finns relativt få i världen. En av de enda meritocracies som finns ligger i Singapore.

en meritokrati, som regering, ser dem med bästa förmåga och därför belönar dem som utför detta. Identifiera de med förmåga kan ske genom testning med läromedel, tittar på tidigare erfarenheter, eller en kombination av dessa bedömningar. Vissa kritiker som denna statsform är mycket diskriminerande eftersom det kan automatiskt misskreditera vissa som har förmåga kompetens, men är inte lika intelligent som andra.

Redan i Singapore kan vissa barn konditioneras och måltavlan för större vinst vid en viss ålder, baserat på lämplighet. I vissa fall är det möjligt att dessa barn kan inte vara fria att välja sin egen yrkeskarriär eller bli utsatta för alla möjliga alternativ. I sådana fall kan en meritokrati vara mycket begränsande för en väl avrundad utveckling. I dessa situationer, kompromisser är att de som valt att bli invald i detta program kommer sannolikt att leva ett liv i privilegium, aldrig mer skulle behöva ha för någonting. Dem i en meritokrati arbetar oftast sin väg genom lägre nivåer, skaffa sig erfarenheter som de går. På sätt och vis kan detta inte vara annorlunda än lägre anställda nivå regering i andra typer av inställningar för att få erfarenhet och arbeta sig upp på stegen, ges mer ansvar över tiden. Till skillnad från andra former av statliga, i en meritokrati finns det ofta ingen gräns för hur långt en person kan förväg i en meritokrati. I andra typer av regeringar, en gång en byråkrat når en viss nivå, kan de endast kunna förskott efter överenskommelse. Förordnandet kan baseras delvis på meriter, men det är oftast politiska överväganden som också spelar en roll. I en meritokrati, är det möjligt att en person kunde avancera till högsta möjliga nivå-även blivit ledare för nationen-utan att behöva oroa sig för politiska överväganden.

En meritokrati, enligt dem som stöder en sådan form av regering, har förmågan att ingjuta en värdefull arbetsmoral till individer mer än andra former av regeringen. Att medborgarna i landet vet att avancemang är baserad på meriter, är de mer benägna att göra saker som kommer att förbättra sina chanser, det förutsätts. Därför kommer de att arbeta och studera för att visa sig kunna bättre saker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.