Vad är en hungerstrejk?

En av de få saker som fortfarande är under kontroll av en fånge eller demonstrant är hans eller hennes födointag. Frivilligt avstår från att äta fast föda och /eller vätskor kan ibland ge några välbehövliga politiska eller samhälleliga inflytande för någon vars situation har fångat allmänhetens uppmärksamhet. Sådan drastisk men effektiv form av protest är känd som en hungerstrejk . Användningen av en hungerstrejk för att uttrycka icke-våld är hundra år gammal, men tidigt hungerstrejkande var mer benägna att använda hotet om död genom svält genera eller betalningsskyldiga skam till återbetalning, inte att åstadkomma genomgripande sociala förändringar.

en hungerstrejk börjar vanligtvis med en fånge eller demonstrant vägran att äta någon fast föda som erbjuds av en captor eller någon statlig myndighet. Vissa kan också vägra att dricka vätska också, men majoriteten av hungerstrejkande verkar föredra en längre svält process för att skapa största möjliga politiska eller sociala trycket på sina förtryckare. Utan vätskor, kan en person lever bara en vecka på sin höjd, men utan fast föda en hungerstrejken kunde tänkas hålla sig till livet i 60 dagar eller längre. Under tiden dog den reella möjligheten att ha en demonstrant eller fånge i förvar ofta skapar sann skam eller förlägenhet hos den myndighet eller annan fångvaktare. Den kanske mest kända användningen av en hungerstrejk som icke-våldsamt motstånd förekommit i brittisk-ockuperade Indien under mitten av 20th Century. Mahatma Gandhi organiserade flera protester mot den förtryckande brittiska regeringen, vilket resulterade i flera mycket publicerat arresteringar. Gandhi förstod hur mycket uppmärksamhet hans uppmaningar till Indiens självständighet då fick i resten av världen, så han rutinmässigt valde att gå på en hungerstrejk under tiden i fångenskap. Tanken på att ha en sådan framträdande figur som Gandhi dö av svält i ett av deras fängelser var politiskt pinsamt nog för att förmå den brittiska härskarna att överväga Gandhis krav. En hungerstrejk eller fasta är också en taktik som används av fångarna på skam administratörer i lösa ett långvarigt problem eller ger mer privilegier. Vägrar att äta fast föda är en ganska enkel gest för demonstranterna, men kan skapa en del problem för sin kidnappare. Det är inte ovanligt att ett fängelse hungerstrejk för att avsluta med påtvingad tvångsmatning av demonstranter och återkallande av privilegier tills ordningen återställs. Politiska fångar, såsom de som på Kuba som fientliga stridande, kan ha en lite mer inflytande under en hungerstrejk, eftersom deras insatser ofta bevittnats av jurister, journalister och medborgerliga rättigheter aktivister.

Det finns aldrig en garanti för att en hungerstrejk kommer att ge de önskade resultaten av de strejkande. Många hungerstrejkande blir för sjuk för att stå emot ansträngningar tvångsmatning eller medicinska ingrepp. En del blir irreversibla skador på vitala organ stängas och hjärnskador börjar. Tråkigt nog några hungerstrejkande dör även efter sin strejk sinande krav har uppfyllts. En hungerstrejk är en icke-våldsam agera i en bemärkelse, men på andra sätt kan det vara en mycket destruktiv taktik med begränsade möjligheter till framgång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.