Vad är en Shoulder Cord?

En axeln sladd är en militär dekoration som bärs på axeln. Det kan slinga runt axeln under armhålan, vila på axeln av en enhetlig, eller anslut till en punkt på framsidan av enhetliga, beroende på utformningen. Det finns ett antal olika typer av axeln sladdar används av militärer över hela världen, från blå infanteriet sladden som bärs av amerikanska infanteri soldater till Schützenschnur, en ära som utfärdats av den tyska krigsmakten som ett erkännande av skytte. Ett antal förordningar reglerar bärandet av axeln sladdar.

Ursprunget av bogen sladden är lite oklart, men militärer världen över använder dem för att erkänna kompetens, särskilja service grenar och personer pris för framstående tjänst, och har gjort så i århundraden. Det finns också flera olika dekorativa produkter som kallas "skuldra sladdar," inklusive grundläggande axeln sladden, aiguillettes och fourragere. Som regel är alla tillverkade av flätat eller knutna material som kommer i olika färger.

Aiguillettes, vanligtvis guld eller silver, bärs av högt uppsatta medlemmar av militären och de som fått utmärkelser. De är fäst i och bärs över bröstet, och kännetecknas av förekomsten av små tips som kan omfatta dekorativa enheter såsom förseglingen av en tjänst gren. De kan bäras på höger eller vänster axel beroende på nation, servicebranscherna, rang och ändamål. Det fourragere är en speciell typ av axel sladd som utfärdas av den franska militären, med en handfull andra militärer följa efter. Medlemmar av militära enheter som har godkänts med fourragere kan bära denna dekoration medan de tjänstgör på enheten, och människor som tillhörde enheten när det konstateras kan ha den på utsidan av axeln och behålla rätten att ha den på liv. Denna utmärkelse har getts till utländska enheter ibland, och är fortfarande bärs i ceremoniella klänning sådana enheter.

När en axel sladd beviljas, är det oftast nålas på eller fästa vid en ceremoni som erkänner utförande som hade förtjänat att tilldela en skuldra rep. Medlemmar av militären kan även beställa axel sladdar för extra uniformer. Den blomstrande handeln med så kallade "Obehörig" skuldra sladdar som bärs av soldater som bär dem för att särskilja sin tjänst filial ses i USA. Folk kanske inte tekniskt rätt en skuldra rep under militära föreskrifter, men bärandet av sladden är allmänt accepterat och tolererat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.