Vad är en Paddywagon?

En paddywagon är en polisbil. Begreppet används ofta just för att hänvisa till de stora transportföretagen skåpbilar som är utformad för att rymma en skara fångar. Men tekniskt sett alla typer av motorfordon som drivs av polisen kan kallas en paddywagon. Termen används flitigt i USA och Australien, samt i vissa delar av Storbritannien.

Ursprunget till ordet tycks ligga i början 20th century America. Det finns tre konkurrerande teorier för rötter "paddywagon. " De första två är de mest sannolika, eftersom de kopplar begreppet till tidiga amerikanska fördomar om irländarna, som var känd som "risfält," förmodligen en anspelning på Saint Patrick . Enligt en av dessa teorier, var paddywagons thusly namn eftersom många polisstyrkor hade ett stort antal irländska ledamöterna, så en "paddywagon" var ett fordon som körs av en irländsk man. I det andra fallet användes en "paddywagon" för att transportera stora mängder berusade och bråkiga irländska.

Vissa har föreslagit att termen skulle kunna hänvisa till stoppning som användes till att linje ett paddywagon, så att fångar skadades inte som de transporterats. De flesta etymologists tror att denna teori är fel, eftersom det försöker göra om "Paddy" till "padding", när användningen av "Paddy" som en slang term för det irländska folket redan är välkänt. Denna typ av back-formation brukar kallas "FOLKETYMOLOGI. " Ett annat ord för paddywagon är "Black Maria," en annan fras med intressanta och ofta debatteras ursprung. I form av en svart maria, är en paddywagon vanligen specifikt en transport van, målade mörkblå eller svart och användas för att runda upp oregerliga allmänheten. I varje fall är en paddywagon allmänhet något som bör undvikas, och uppkomsten av ett sådant fordon leder oftast till en snabb spridning av en folkmassa.

För protester och andra stora, störande folksamlingar, en stor polis van kan vara ett användbart instrument för brottsbekämpning, eftersom den möjliggör en polisstyrka för att transportera flera fångar utan att binda upp ett sortiment av polisbilar. Paddywagons i form av bilar och lätta lastbilar kan också användas för trafikstyrning, eftersom de kan stänga av trafiken ganska effektivt sätt kanalisera bilar och människor i ett önskemål riktning. Civila bör vara medveten om att i vissa länder finns hårda straff för att skada en paddywagon av något slag, eftersom det bedöms som ett angrepp på polisen själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.