Vad är en Leper Colony?

En spetälsk koloni är en community utformad för karantän människor med spetälska, ett kroniskt tillstånd som orsakas av en bakteriell infektion. Formellt organiserade spetälsk kolonier har funnits åtminstone sedan medeltiden, med några leper samhällen isolera sig genom val före medeltiden. En handfull spetälsk kolonier kan fortfarande ses runt om i världen, trots att tillgången till sådana kolonier är inte längre begränsat, och de åkande är fria att lämna, om de så önskar.

Tanken att isolera människor med spetälska , mer känd som Hansens sjukdom, berodde på en rädsla för människor med disfigurements som var mycket utbredd i medeltiden. Medeltida samhället fruktade också spetälska eftersom folk tyckte att villkoret var smittsam. Leper kolonier var utformade för att hålla spetälska isolerad inuti så att de inte skulle komma i kontakt med det övriga samhället, trots att en ofullständig förståelse av spetälska ledde till internering av människor med olika sjukdomstillstånd, inte bara spetälska, i sådana kolonier historiskt . I det 20th århundradet, forskning om spetälska visade att det är i själva verket mycket svårt att få Hansen's Disease, och merparten av världens befolkning är immun. Dessutom upptäckte forskarna ett antal behandlingsalternativ för sjukdomen. Som ett resultat, sluten många spetälske kolonier, eftersom man inte längre ser ett behov av sådana anläggningar. Men, vissa samhällen av människor med spetälska valde att stanna kvar vid platserna för deras forna kolonier med vänner familjemedlemmar, och en bekant miljö.

Villkoren för en spetälsk koloni kan vara mycket olika. Vissa kolonier i huvudsak var som små byar, och även om de råkade vara i avlägsna, isolerade platser, upplevde de boende tämligen behaglig levnadsvillkor. I andra fall kan en spetälsk koloni bli en mycket dyster plats, med bristande tillgång till lämpliga bostäder, dåliga förutsättningar för odling och begränsade möjligheter till stöd från det omgivande samhället. I båda fallen att det faktum invånare tilläts inte lämna den spetälske koloni skulle ha skavning, minst sagt.

Historiskt om en spetälsk som behövs för att kliver ut i den spetälskes kolonin av någon anledning, han eller hon skulle behöva ringa en klocka eller bära något slags noisemaking syfte att varna människor, ungefär som man ställer en klocka på en katt. Tanken var att de medborgare som fruktade smittan kunde skingra vid ljudet, även om upplevelsen var utan tvekan också utformat för att vara förödmjukande för att motverka spetälska från handel med omvärlden och vandra i den allmänna gemenskapen. Spetälska tvingades också att använda olika pengar än resten av befolkningen, och de flesta leper kolonier stor del grundade sig på välgörenhet från religiösa organisationer och vänliga medborgare att överleva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.