Vad är Zhoudynastin?

Zhou dynastin, ses också stavat som Chou-dynastin, var en tidig dynasti klassiska Kina, och den längsta dynasti i Kinas historia, som varar från 1045 f. Kr. till 256 f. Kr. . Föregås av Shangdynastin och följs av Qin-dynastin, den Zhoudynastin markerade en viktig period i Kinas historia. Den intellektuella blommande som inträffade under denna period skapade grunden till kinesisk filosofi, och många av de mest kända filosofer och tänkare i Kinas historia bodde och arbetade under Zhoudynastin. bildades denna dynasti av Zhou folket som störtade Shang. De skapade ett styrelseskick som åberopats mycket oberoende stadsstater, övervakas av en central myndighet. Den Zhou skapade idén om ett mandat från himlen, genomdriva idén att kinesiska styrande och styrda som kommer från himlen. De föreslog också att Shang hade erövrats för att de var korrumperade och svaga, föreviga tanken att Zhou folk sändes av himlen för att rädda Kina från korruption. En av de stora nyheterna i Zhou dynastin utveckling ironworking, tillsammans med förfining av bronzeworking tekniker. Den Zhou drev också igenom en rad kulturella och religiösa reformer, förutom att främja en explosion av filosofi och debatt. Konfucianism och daoism både uppstod under Zhou dynastin, tillsammans med många andra metoder för filosofi och religion. Kinesisk skrift utvecklades också radikalt under Zhoudynastin.

Utöver att göra kulturella innovationer i Kina, Zhou också antagit många hantverksmässiga metoder från Shang. Verk som metall kittlar från Shang och Zhou, till exempel, är påfallande lika, visar det kulturella utbytet som uppstått. Däremot höll Zhou sig också separata socialt, att skapa en differentierad samhälle som höll Zhou fast vid makten.

Den Zhou konsoliderade och höll makt med en stark militär, särskilt under västra Zhou, en period som varade mellan 1045 och 770 f. Kr. Den andra delen av Zhou dynastin, östra Zhou präglades av en nedgång i kraft, och en förskjutning av kapital till öst. Östra Zhou är vanligtvis ytterligare delas in i vår, höst och krigande staterna perioder. De krigande staterna destablized sist Zhou, så Qindynastin att ta makten. Qin var ganska kortvarig, liksom ett antal av de dynastier som följde, illustrerar svårigheterna med att styra och kontrollera ett område lika omfattande och mångskiftande som Kina.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.