Vad är Vigilante Justice?

När någon går utanför lagen för att utmäta ett straff för ett brott, är detta kallas Vigilante rättvisa. Människor delaktiga i medborgargarden rättvisa inte kvalificerade ledamöter av den rättsliga gemenskap, och de kan bryta mot lagen under som arbetar för "rättvisa". Befolkningen ägnar sig åt denna verksamhet för en mängd olika skäl, alltifrån upplevda passivitet hos brottsbekämpande personliga erfarenheter, och många nationer har väldigt strikta lagar medborgargarden rättvisa. Det är viktigt att skilja mellan medborgargarden rättvisa och organiserad civil brottsbekämpning organisationer. En Neighborhood Watch Association, till exempel, är inte blanda sig i medborgargarden rättvisa, eftersom medlemmarna är bara att hålla utkik efter kriminalitet och rapportera det till berörda myndigheter. Däremot är en uppretad folkmassa som trakasserar någon misstänks ha ofredat barn delta i medborgargarden rättvisa, eftersom det gör antaganden om de begått ett brott, och gå utanför det juridiska systemet.

Medan vissa människor försvara Vigilante rättvisa, hävdar att medborgargarde steg framåt när rättssystemet är oförmögen eller ovillig att göra sin plikt, är denna praxis tvivelaktig och har mycket olycksbådande rötter. Vigilante rättvisa har utförts i århundraden, men det fick en hel del fart i USA under 1800-talet med "Vaksamhet kommittéer", som skenbart kämpade brottslighet, men faktiskt förföljda invandrare och svarta. Dessa kommittéer tillskrivas någon form av brottslighet i sina minoritet av val, genomför offentliga lynchningar och andra former av straff i ett försök att skrämma medlemmar ur denna minoritet ut ur staden. I den amerikanska västern, var Vigilante rättvisa också användas som ett verktyg att sända rivaler, och den som ägde betydande mark eller fordringar mineralgödsel riskerar att bli avrättade av en medborgargarden pöbel under ledning av en sniken fiende. Det största problemet med medborgargarden rättvisa är att det saknar organisationen av bona fide rättssystemet. Även hjulen rättvisa kan ibland snurra långsamt, har det juridiska systemet en rad åtgärder på plats som är utformade för att exakt identifiera brottslingar. Ge misstänkta brottslingar med en rättvis rättegång och en lämplig mening ses som en viktig del av att leva i ett civiliserat samhälle, inte minst eftersom det säkerställer att rätt person har tagits bort från gatan.

Dessutom saknar skydd av rättssystemet, Vigilante rättvisa innefattar ofta bryter mot lagen. Förödmjukande, kränkande, och döda personer som misstänks för brott är olagligt, även om den misstänkte visar sig vara den skyldige. Medlemmar av en hämnd mobb böjd på medborgargarden rättvisa kan också ha personliga kontakter med brottet, ta bort den del av neutralitet från målet och gör det svårt att skilja personliga känslor från genuin oro för säkerheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.