Vad är Sovjetunionen?

Sovjetunionen Socialistiska Rådsrepublikernas (Sovjetunionen) är en före detta land som ingår i dagens Ryssland och ett antal närliggande stater, inklusive Baltikum (Lettland, Estland, Litauen), Ukraina, Kazakstan och andra . Sovjetunionen var en stormakt under sin existens, som inleddes med den ryska revolutionen 1917 och fortsatte fram till dess sammanbrott 1991. Sovjetunionen och USA var stora rivaler från andra världskrigets slut fram till slutet av 1980-talet, vilket skapar en konflikt som kallas "kalla kriget", där supermakterna slogs mot varandra genom ombud. Många tror att miljarder människor skulle ha dödats om kärnvapenkrig bröt ut mellan de båda länderna, men tack och lov aldrig gjorde.

Sovjetunionen grundades 1917, när de ryska bönderna fick nog med monarkin, som leds av uncharismatic tsar Nicholas II. Vissa intellektuella i Ryssland anammade idén om kommunismen, en socialistisk filosofi som den amerikanske filosofen Karl Marx i hans 1848 politiska manuskript, Kommunistiska manifestet . Den grundläggande tanken med kommunismen var att införa ett klasslöst, statslöst samhälle där produktionsmedlen ägdes av folket. Genom revolutionär verksamhet, har dessa intellektuella så småningom sin väg, störta tsaren och verkställande hela kungafamiljen. Även om det lät som en bra idé på papperet, tyvärr genomförandet av kommunismens fall i Sovjetunionen var djupt korrupta och dödligt för många. bildades Sovjetunionen runt av en revolution ledd av bolsjevikpartiet under ledning av Vladimir Lenin. Efter fem år av oroligheter och utrensningar mellan 1917 och 1922, Sovjetunionen äntligen har enats, och erkändes av andra nationer runt om i världen. Landet styrdes av en enda parti, kommunistpartiet. När Lenin dog 1924 ersattes han av Josef Stalin, som senare blev känd som en av de mest brutala massmördare i historien.

Sovjetunionen under Stalin var en fruktansvärd tid, som kännetecknas av konstgjord hungersnöd och fängsla miljontals människor i tvångsarbetsläger kallas gulag. De åtgärder för Stalin uppskattas ha lett till dödsfall på mer än 60 miljoner människor. Som andra världskriget drabbades i slutet av 1930-talet, blev Sovjetunionen en allierad till USA, Frankrike, och Storbritannien i kriget mot axelmakterna (Tyskland, Italien, Japan). Efter en lång kampanj av nazisterna i ett försök att invadera Sovjetunionen, Hitlers trupper blev slagna sig tillbaka och de flesta av angriparna dör. efter andra världskriget, sammanställd Sovjetunionen sitt inflytande i Östeuropa, och område som blev känd som "bakom järnridån", delvis på grund av politiskt förtryck och mediemörkläggning där. West anpassat sig mot Sovjetunionen, som börjar den långa kalla kriget. På en mer positiv anda, detta antändes även Space Race, där USA och Sovjetunionen tävlade om vem som kunde uppnå mer utrymme "Firsts" än den andra. Sovjetunionen lyckades lansera den första satelliten och den första människan i rymden, medan USA lyckats få den första människan på månen.

Sovjetunionen kollapsade 1991, efter sina medborgare bestämde de föredrog kapitalismen. Detta orsakade Moskva att avstå från flera satellitstater hade tidigare varit kontrollerande, vilket resulterar i en mångfald av nya nationer skapas. Idag är relationerna mellan Ryssland och väst något ansträngt, men bättre än de var i det kalla krigets dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.