Vad är Songdynastin?

Songdynastin i Kina varade från 960 CE till 1279 CE, och anses vara ett välmående och kulturellt rik period i Kinas historia. Denna tid följde fem dynastierna och De tio rikena epok och efterträddes av Yuandynastin. Norra Song-dynastin varade från 960 e. Kr. till 1127 e. Kr. och har fastställts av Zhao Kuangyin, en militär ledare från den senare Zhou dynasti, som ledde ett störta i grevskapet Chengiao in 960 CE. Mitten av Northern Song placerades i Bianjing, i den redan enat kinesiska territoriet. Tyvärr fylldes denna tidiga period av Songdynastin med politisk korruption, vilket ledde till inrättandet av Södra Songdynastin. Mellan åren 1115 och 1234, störtade Jindynastin armé regeringen i Northern Song och utövade makt över de nya makthavarna i södra Song perioden.

Södra Song era var på plats från 1127 till 1279, och skapades av Zhao Gou, son till den sista Northern Song kejsare. Zhao Gou undgått insamling klaner som arrangeras under Jindynastin och kunde förankra detta senare Song period i staden Nanjing Yingtianfu.

berikas Songdynastin av framsteg inom teknik, jordbruk, arbete och ekonomiska framsteg och organisation. Kompassen uppfanns under denna period och typografi först blev en gemensam kinesisk praxis. Dessutom framkom många författare, poeter och lärda stelna kinesisk kultur genom konst och utbildning. Song eran såg så filosofer som Cheng Yi och Zhu Xi skapa en ny förståelse av konfucianism, inklusive en buddhistisk teori. Detta ledde till nyare och bättre organiserade texter och införandet av Neokonfucianism, som omfattade konfucianismen, Doaism och buddhism.

Tack vare en expanderande system med ris jordbruk, den kinesiska befolkningen fördubblats under Song-perioden. Jordbruket förbättrades genom överproduktion, användning av tidig mognad ris, och expansiva odling i södra och centrala Kina. Den växande befolkning ledde den centrala regeringen sänka sitt engagemang i ekonomin.

Under de senare åren av Song perioden utökades styrkan i flottan för att bekämpa Jin, mongolerna, och att försvara Kinas gränser. Den utbredda användningen av krut hjälp med styrkan på senare Song militären. Men kom Songdynastin till slut när Kublai Khan expanderade territorier mongolerna, besegrade Song militären övertog Yangzi avrinningsområde, och etablerade Yuandynastin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.