Vad är Skendränkning?

Skendränkning är en form av tortyr som förutsätter användning av vatten för att tvinga en fånge eller fånge i en bekännelse. Offret är knuten till en lutande yta som placerar huvudet lägre än fötterna. Ett tygstycke är då säkrad över offrets ansikte. Vatten hälls över duken, och offret börjar uppleva andningssvårigheter. Waterboarding visar sig vara särskilt effektiv i att rädslan för kvävning ofta leder till offer för panik och tigga för tortyr att upphöra. Rutinmässig förhör som normalt kan ta dagar att ge resultat på några minuter när waterboarding används. Det finns varianter på waterboarding metoder. Ibland är plastfolie används. En annan metod innebär att tippa styrelsen tillbaka och dränka personens huvud under vattnet. Oavsett vilken metod, waterboarding har både en fysisk och psykisk komponent. När personen börjar uppleva andningssvårigheter och kräkreflexen sparkar i, tror de enskilda verkligen att han eller hon kommer att dö. Sedan den kidnapparna kommer att "rädda" offret, dra bort duken eller höja huvudet ur vattnet. Offret tror att döden är nära förestående och att intensiv rädsla bryter ner hans eller hennes motstånd.

Ironiskt nog faktiskt drunkning under waterboarding tortyr är sällsynt beror på att läget i lungorna i förhållande till huvudet förhindrar tillräckligt med vatten från att fylla lungorna. Men waterboarding kan orsaka allvarlig skada. Ett brottsoffer kan drabbas av hjärnskador på grund av brist på syre och det kan finnas skador på lungorna. De psykologiska följdverkningar kan vara ännu mer förödande.

Skendränkning går tillbaka till den italienska inkvisitionen på 1500-talet, och har använts sedan dess. I USA har waterboarding ansetts olagligt eftersom det spansk-amerikanska kriget då en US Army större befanns skyldig till att använda waterboarding att tortera en filippinsk upprorisk. Den största dömdes till tio år som straff.

Under Vietnamkriget användes waterboarding den nordvietnamesiska fångar, och i ett fall, en soldat inför krigsrätt och släpps ut från den amerikanska armén efter fotografier av honom som tillämpar tortyr publicerades i Washington Post. I maj 2004 rapporterade New York Times att waterboarding användes vid förhören av Khalid Sheikh Mohammed och Ramzi Binalshibh. Faktum är att det finns rapporter om att Mohammed, som anses vara en av de centrala planerarna av attentaten den 9 /11, kunde uthärda två och en halv minut av waterboarding före bryta ner. Detta anses vara ett rekord i att de flesta offren inte varar i en minut. I själva verket, som CIA-agenter, är skyldiga att genomgå waterboarding som en del av sin utbildning, normalt kan inte bestå längre än 40 sekunder av tortyr. Den amerikanska regeringen inte tolererar officiellt waterboarding som en förhörsteknik metod, dock. Under 2002 begärde befäl på Guantanamo tillåtelse att använda waterboarding på fångar. Permission nekades.

I en oktober 2006 intervju med den konservativa tidskriften Human Events , riktat US Senator Pat Roberts (R-Kan. ) frågan waterboarding som ett medel för att samla information. Han svarade på en fråga angående ett uttalande av ABC: s Brian Ross att waterboarding användes i förhör av Mohammed. Roberts svarade: "Det är en av de tekniker som inte används längre. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.