Vad är Sidenvägen?

The Silk Road är en berömd leden som förbinder Europa och Asien, slingrande genom Nordafrika och Mellanöstern längs vägen. I själva verket flera linjer handel omfattade Sidenvägen, beroende på vilken vara som handlas och preferenser handlaren med rutten, och några av dessa linjer fortsätta att användas i dag. Den "silke" i "Sidenvägen" är en referens till en av de mest kända kinesiska exporten, men mycket mer än silke gjordes utefter detta nätverk av handelsvägar.

Sambandet mellan Asien, Mellanöstern , Afrika och Europa tycks vara gammal. Många arkeologiska platser har hittat belägg för omfattande handel som går tillbaka tusentals år. Förutom handeln med varor, även dessa tidiga kulturer deltar i det kulturella utbytet, med språk, alfabet, matematiska idéer, religiösa begrepp och föreställningar sprida i båda riktningarna över Sidenvägen långt före uppkomsten av kristendomen.

Som civilisationer expanderat och blivit mer sofistikerad, kom Sidenvägen att spela en framträdande roll. Varor, idéer, kulturella seder och religioner flödade fritt längs Sidenvägen, och denna handelsväg sågs som allt viktigare med folk som i stor utsträckning litade handel med siden, porslin, kryddor och andra specialiteter från öst. Sjukdom reste även längs Sidenvägen, som många människor lärt sig att deras förtret. En matris i norra, södra, och sjötrafik omfattade det komplexa nätverket av Sidenvägen, med kameler, elefanter, hästar, och fartyg som används för att navigera omkring 5. 000 mil (8. 000 kilometer) lång utbredning av handelsvägar.

fritt utbyte längs Sidenvägen fortsatte väl genom den 15-talet, då ökningen av Muslimska epoken började sammandra handel. Yttre förbindelser uppdelningar äventyras också säkerheten på rutten, som nationer började tävla om herraväldet i regioner som Mellanöstern, vilket gör det svårt att transportera varor längs Sidenvägen. Utveckling av alternativa handelsvägar till sjöss blev ett akut problem, vilket ledde till upptäckten av Amerika och omfattande sjöfarten utmed vägen.

Denna handelsväg har blivit så allmänt känd att det är en turistattraktion i vissa regioner. Reseföretag som specialiserat sig på resa i Asien ibland erbjuda särskilda Silk Road turer, tillåter människor att utforska de rutter som används av ett flertal handlare, missionärer och upptäcktsresande i århundraden. I vissa regioner längs Sidenvägen, mycket har förändrats i vägen för traditionella livsstil och transport under århundradena, vilket ger resenärerna en skymt av kulturer som är tusentals år gamla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.