Vad är Seward’s Folly?

Termen "Seward's Folly" hänvisar till USA: s utrikesminister William Seward beslut att köpa Alaskas territorium från Ryssland år 1867. Vid den tiden ansågs Seward beslut att köpa marken som en hemsk en av många kritiker i USA-därav uttrycket "galenskap. " i Seward's Folly, beslöt tsar Alexander II av Ryssland säljer landets territorium i Alaska, eftersom Ryssland har ekonomiska problem och skulle inte kunna tillräckligt försvara landet från inkräktare. Tsaren motiverade att de skulle vara bättre att sälja den, än att vänta på att den skall fogas av ett annat land. Han erbjöd sig att sälja mark till USA, och skickade en rysk diplomat att inleda förhandlingar med William Seward.

Seward's Folly resulterade i köp av 6. 000. 000 kvadrat miles för $ 7. 200. 000 US dollar (USD)-bara en några cent per tunnland. Även den allmänna opinionen för köpet var allmänt positiv, det var ord av flera kritiker som gav "Seward's Folly" sitt namn-främst, New York Tribune s Horace Greely, som hävdade att Alaska " innehöll ingenting av värde men furbearing djur, och dessa hade jagats tills de var nästan utrotade. Utom Aleuterna och en smal landremsa utefter sydkusten landet skulle inte vara värt att ta som en gåva. "

Men på 1890-talet, upptäcktes stora mängder guld i Alaska territorium, vilket gjorde kritiker Seward's Folly byta låt och berömma honom för hans framsynthet. tyvärr, William Seward aldrig fick se "Seward's Folly" erkänd för den stora prestation det var, eftersom han avled 1872, innan guldreserver hade påträffats.

Idag är Seward's Folly firas som "Seward's Day" i Alaska den sista måndagen i mars varje år, för att hedra Seward's köpa Alaskan territorium från Ryssland. Fast det var etablerat som ett organiserat territorium i 1912, gjorde det inte i slutändan bli en stat förrän 1959. Idag är Alaska i särklass största av de delstater i USA.

Seward's Folly hjälpte USA vända Alaska till ett turistmål för människor som älskar utomhus. Olja hittades också i staten, även om pågående kontroversen är nu om det är rätt att borra efter det i ett Wildlife Refuge, där mycket av oljan finns. Från och med 2005 hade Alaska en befolkning på omkring 663. 000, vilket gör det minst tätbefolkade delstaten i landet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.