Vad är Libertarianism?

Nyliberalism är en komplicerad politisk filosofi till förmån för att maximera individens frihet och minimerar maktkoncentrationen. Anhängare till libertarianism kallas frihetlig . Medan libertarianer sällan, om någonsin, har uppfattningar som är exakt samma, försök den här artikeln för att sammanfatta några grundläggande gemensamma nämnare.

Centralt libertarianism är idén om den personliga friheten. Libertarianer vill att folk ska få göra i stort sett vad de vill om det inte kränker rättigheter eller egendom som tillhör någon annan. Förespråkarna för libertarianism vill slänga den enorma uppsättning regler, förordningar, lagar och förbud gemensamma för de flesta av världens regeringar idag. I sin extrema form är libertarianism anarkismen-avsaknad av alla regler-men i praktiken de flesta libertarianer förespråkar regeringen som ett "nödvändigt ont". Regeringen för nationellt försvar är ett typiskt exempel.

Libertarianer visualisera ett frihetligt samhälle som ett nätverk av grupper och individer definiera och hävda sina egna kollektiva lagar och normer, utan inblandning av en nationell myndighet. I ett frihetligt samhälle skulle nästan allt vara helt privatiserad-brottsbekämpning, forskning av alla slag, hjälpmedel, vägunderhåll, och så vidare. Tanken är att om folk vill ha något, kommer de att betala för det, och utbudet kommer att uppstå för att möta efterfrågan. Detta är idén med en fri marknad, också central för libertarianism.

Anhängare till mer populära politiska partier fruktar att ett samhälle efter libertarianism skulle urarta i kaos. Libertarianer hävdar att det är tvärtom, skulle marknaden orsak för att existera, vilket eliminerar "svin" av stora statliga och göra samhället mer effektivt. Nyliberalism är emot varje form av offentligt allmosor eller samhälleliga skyddsnät-offentligt finansierade psykisk hälsa program, välfärd, Medicare, och som alla skulle upplösas och förmodligen ersätts av privata program om det finns tillräcklig efterfrågan. Libertarianer tror i viss mån, att ett samhälle som bygger på "den starkaste överlever" skulle vara en bättre plats att leva.

Historiskt libertarianism har varit dåligt finansierad och dåligt organiserade. Detta förändras något över tiden, eftersom det finns en stark närvaro av libertarianer i techno-savvy, företagande cirklar som har haft stor framgång under det senaste decenniet eller två. Libertarianer ser sig som framåtblickande och mot alla typer av gränser eller tvång. De kan se förespråkarna för mer konventionella politiska partier som verktyg av stor regeringen.

Om du vill veta mer om libertarianism, hitta en vän eller bekant som är frihetligt och be dem specifika frågor. Många är vana vid att försvara sina idéer och kommer att ha gott om detaljerade svar att ge dig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.