Vad är Impeachment?

Impeachment är den rättsliga processen att väcka åtal mot en regeringstjänsteman att avgöra om han eller hon kan med våld bort från sina tjänster. Trots en vanlig missuppfattning, är riksrätt inte avlägsnas från kontoret självt, utan snarare ett nödvändigt steg mot detta avlägsna i många av världens regeringar. Om prövningen följande riksrätt resultat i tjänstemannens övertygelse , han eller hon kommer att tas bort från kontoret. Leder dock inte varje anklagelse till fällande dom.

Många länder ingår riksrätt i sin konstitution, även om uppgifterna kan variera. Till exempel kan vara som åtalad, kroppen får inleda ett förfarande inför riksrätt, och den mängd röster som krävs för att döma åtalad tjänstemannen kan variera. Vanligtvis har endast ett konstitutionellt organ har rätt att inleda riksrätt, och i de flesta fall är det lagstiftande organ. Riksrätt används vanligtvis endast i fråga om brott som begåtts av tjänstemannen i fråga, inte för enkla misskötsel eller impopularitet. En riksrättsåtalet liknar i format med någon annan typ av prövning. I vissa länder, t. ex. Irland, får endast ordföranden åtalad. I många andra länder, är en offentlig tjänsteman som omfattas av riksrätt för brott som har begåtts. I USA kan riksrätt hända på både federal och delstatlig nivå. Statliga impeachments styrs av enskilda statliga författningar och initierades av statens lagstiftande organ.

Impeachment är ganska ovanligt i dagens värld. England, till exempel, inte har använt riksrätt sedan 1806. Riksrätt betraktas som en extrem åtgärd, endast att användas i fall av synnerlig vårdslöshet av tjänstemannen. Ofta är hotet om riksrätt nog att påverka, som när USA: s president Richard Nixon avgick från tjänsten i 1974 under hot om förestående riksrätt.

medan 17 federala tjänstemän har åtalad i USA sedan landet grundades, flyttades bara sju från kontoret som en direkt följd av riksrätt förfarandet. Andrew Johnson och Bill Clinton är den enda ordförandena ha varit åtalad, år 1868 respektive 1998, även om senaten frikändes både män. Nyligen har det funnits visst stöd för en eventuell riksrätt president George W. Bush för diverse påstådda brott, inklusive strunta i Genèvekonventionerna och registrering civilbefolkningen konversationer utan deras vetskap eller samtycke, men kongressen har hittills inte vidtagit några officiella åtgärder mot riksrätt.

Även om riksrätt är sällsynt många historiker och politiska analytiker hävdar att de flesta fall är politiskt driven och även oseriöst i efterhand. Ändå förblir riksrätt ett kraftfullt verktyg för att hålla uppträdande förtroendevalda ärligt, även om det är sällan utnyttjas. Blotta existensen av en anklagelse klausul i ett lands konstitution kan ha en inverkan på genomförandet av sina ledare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.