Vad är Heliga stolen?

korthet Heliga stolen kan betraktas som regeringen i den romersk-katolska kyrkan. Termen är lite komplicerat, men, och kan användas för att hänvisa till ett antal olika enheter. Heliga stolen med territorium i Vatikanstaten, bokstavlig sätet eller cathedra av påven i basilikan San Giovanni in Laterano i Rom, påven själv, som är suverän över Vatikanstatens territorium, och övriga organ för regeringen, som tillsammans benämns kurian . I tidigare århundraden, Heliga stolen hade suveränitet över ett mycket större område i Italien kallas Kyrkostaten. I mitten av-19-talet började italienska nationalister inkräkta på Kyrkostaten, och området avskaffades slutligen helt 1870. Vatikanstaten grundades 1929 genom Lateranfördraget, en överenskommelse mellan Vatikanen och den italienska regeringen. Uppkallad efter kurian, som ibland kallas Vatikanen, skapades Vatikanstaten som en påtaglig symbol för oberoende Heliga stolen som en politisk och diplomatisk enhet.

Regeringen i den Heliga Stolen är komplex, med tre Tribunals, nio församlingar, 11 Påvliga rådet, och flera kontor med olika funktioner. Tvåa i vikt påven är statssekretariatet, vars dominerande, kardinalen Secretary of State, liknar statsministern i många sekulära regeringar. Den nuvarande innehavaren av den Heliga Stolens kontor är Tarcisio Kardinal Bertone, som utses under 2006. Förutom hanteringen av den globala kyrkliga angelägenheter och lära, har Heliga stolen kontor arbetar med rättsliga och finansiella funktioner.

Den Heliga Stolen har en rik historia av diplomatiska förbindelser med anor från 4: e århundradet. Idag ståtar det 175 diplomatiska relationer runt om i världen, som spänner över alla världsdelar, tillsammans med 179 permanenta diplomatiska beskickningar. Sedan etableringen i den 15: e århundradet har statssekretariatet tillsyn dessa relationer. Heliga Stolen är också en aktiv medlem i många internationella organisationer, samt en observatör i många fler, inklusive FN.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.