Vad är Gerrymandering?

Gerrymandering är en amerikansk slang begrepp som avser ritar om gränserna för ett distrikt så att den nya stadsdelen gynnar ett visst parti eller kandidat, oftast den som har makten. Förutom att vara en färggrann bit 19th century slang, är det också ett allvarligt problem, och kan användas för att BERÖVA RÖSTRÄTT väljarna. På grund av frestelsen att ÄNDRA INDELNING, är politiska distrikt undersöks noggrant när de ritas om, och vissa tvister förs till domstol. Gerrymandering är också olagligt i USA koden, vilket innebär att personer som dömts för gerrymandering kommer att möta konsekvenserna.

Ordet är faktiskt en kappsäck ord, en sammanslagning av "Salamander" och "Gerry. " Samtidigt som guvernör Elbridge Gerry kan ha gjort andra bidrag till den amerikanska politiska landskapet, är han mest ihågkommen för sina kreativa och radikal omritning distrikten i Massachusetts. En av de distrikt liknade en ödla eller Salamander, och många politiska karikatyrer av perioden överdrivna likheten. "Gerrymandering" snabbt in populära engelska, eftersom det var en färgglad och beskrivande uttryck samt en politisk epitet. där USA Ursprunget till gerrymandering ligger i vägen styrs. I ett försök att ge representativa demokratin, är varje stat får ett visst antal representanter, bygger på dess befolkning, förutom två senatorer. Staten är därefter indelat i Congressional distrikt, där varje representant från en enskild stadsdel. I en stat med åtta representanter, kommer det att finnas åtta distrikt. Detta säkerställer att varje ledamot har ett band till någon del av staten, och kan förespråkare för specifika komponenter. Områdena ska ha ungefär lika stora populationer, och dessa skall vara avfattade på nonpartisan transportleder för att säkerställa att samtliga sökande har samma chans att fånga ett distrikt.

Men distrikten ofta dras i speciella former av ynnest väljare av en part eller annan. Genom att utforma en stadsdel egendomligt, folk drar stadsdelen kan garantera en högre koncentration av väljare som kommer att gynna en viss kandidat, vilket säkerställer en seger i distriktet. Gerrymandering kan också användas för att påverka en stat val, som Elbridge Gerry försökte göra, med sneda alla distrikt att gilla honom, och isolera små fickor av motparten så att de inte hade rösträtt inflytande.

Frågan om gerrymandering har fortsatt att plåga amerikanska politiken, särskilt eftersom minoritet väljare har blivit mer frispråkiga om rättigheterna kränkning med gerrymandering representerar. Problemet kommer troligen aldrig att helt försvinna, eftersom strävan efter makt kan vara ett kraftfullt incitament för olaglig verksamhet. Men en noggrann kontroll av distriktet rita, kombinerat med åtal i domstol när det behövs, kan bidra till att minska problemen och se till att distrikten tjäna sitt ursprungliga syfte, att erbjuda en rättvis representation för alla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.