Vad Woodstock?

Vad som började som ett förslag fundraiser för en inspelningsstudio slutade i en kulturell prövosten för en hel generation. År 1969, fyra män, John Roberts, Joel Rosenman Artie Kornfeld och Michael Lang, möttes i en New York höghus för att diskutera planerna på en konst-och musikfestivalen som hålls i en lantlig del av norra New York kallas Woodstock. Många kända musiker som Bob Dylan, The Band, Van Morrison och andra var redan bodde i Woodstock område och skapar en böhmisk stämning perfekt för en storskalig subkulturer evenemang. De fyra männen bildat ett bolag, Woodstock Ventures, med Roberts och Rosenman hantering av de finansiella aspekterna, lämnar Kornfeld och Lang att låta konstnärer och musiker. Den ursprungliga budgeten för de tre dagar Woodstockfestivalen var 500. 000 dollar (USD), med en uppskattad närvaro av 100. 000 betalande kunder. Detta skulle vara den första av många felbedömningar där Woodstock gällde. Det andra problemet uppstod när ord föreslagna festivalen nådde öron Woodstock kommunfullmäktige.

Staden Woodstock var i princip positivt av de konstnärer som sökte skydd där, men tanken på tusentals människor faller över deras stad var helt enkelt inte tilltalande. Det finns helt enkelt inga lämpliga platser att hålla evenemanget i Woodstock, och stadens infrastruktur inte skulle stödja strömmen av besökare. Den Woodstock projektansvariga fann ett industriområde 70 miles away från Woodstock som skulle ha lämnat viktiga nyttigheter och enkel tillgång till landsvägen, men Lang och Kornfeld tyckte att platsen var alltför steril och företag, för en verklig händelse subkulturer.

Slutligen, en lokal bonde som heter Max Yasgur överens om att hyra flera hundra tunnland mark till Woodstock initiativtagarna, men på en betydligt högre takt än vad som ursprungligen föreslogs. Yasgur hade lärt sig av de svårigheter initiativtagarna möter i staden Woodstock, så han visste att hans rätt till mark var ytterst värdefulla. Yasgur gård var belägen nära staden Bethel, 70 miles away från Woodstock. som en potentiell scen, gjorde Yasgur s klöver området erbjuder några akustiska fördelar. Marken var vagt skålformade, med en sjö i närheten. Äntligen hade Woodstock initiativtagarna ett ställe att hålla festivalen, som annonserades som "Three Days of Peace and Music" eller "An Aquarian Exposition". var presold Trots att flera tusen biljetter, bara en handfull av biljett bås anlände i tid för festivalen i sig. Den påföljande crush av blivande biljetten köpare snart överväldigad personalen. Många människor började hoppa över säkerheten stängsel, vilket föranledde initiativtagarna att överge tanken på biljettförsäljningen helt för att undvika ett upplopp. Woodstock skulle bli ett ekonomiskt blodbad för initiativtagarna, men en helt gratis händelse för över 500. 000 besökare. Mat, hygien och medicinsk utrustning skulle vara i desperat brist, men den anda av gemenskap skapas genom musiken skulle bli ihågkommen för år efter händelsen. Den talang deltagarlistan för Woodstock läsas som en Who's Vem i slutet av 1960-talet pop, folk och musiker rock. Grupper som The Who spelade Jefferson Airplane och The Band-apparater tillsammans med relativt okända faktorer såsom Sweetwater och Melanie. Folksinger Richie Havens levererade en tretimmars program medan konsert initiativtagare frenetiskt väntade på andra lagar att komma fram.

ägnades första dagen till folk sångare, med ett anmärkningsvärt undantag av Sly and the Family Stone. Efterföljande föreställningar, som skulle löpa från skymning till gryning, ingår retro-rockarna ShaNaNa och en mycket nervös spirande trio kallad Crosby, Stills Nash. Guitar legenden Jimi Hendrix var den sista performer, skändligen spelar sin tolkning av Star Spangled Banner som solen gick upp över den utmattade folkmassan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.