Hur säker är e-röstning?

Elektronisk röstning eller e-röstning använder ett elektroniskt gränssnitt för att samla och ställa upp i tabellform röster. Sedan införandet av e-röstning, har debatten rasat över säkerheten i den teknik som används, av oro för att vissa väljare kan berövas sin rösträtt på grund av elektroniskt fel. Säkerheten vid e-röstning i slutändan beroende av en rad faktorer, och kontroll försvåras av tillverkare som vill behålla egna hemligheter som den programvara som de använder. I varje val, valförrättare vill samla korrekta resultat så snabbt som möjligt och i tabellform dem med minimala fel. Oundvikligen kommer några mängden fel smyga sig in någon röstsystemet, oavsett om det är en sofistikerad touchscreen maskin eller en korg som väljare fylla med sten för att stödja en kandidat. Målet är att se till att så många väljare som möjligt är representerade i slutliga val räknas. Eftersom människor förväntar valresultatet så snart som möjligt, måste tjänstemän också arbeta snabbt. En av de största problemen med e-röstning är att det är känslig för penetration av hackare. Många datatekniker har visat att dessa säkerhetsproblem genom att hacka in testutrustning för att visa hur de kan förändra slutliga omröstningen räknas eller ändra det sätt på vilket systemet registrerar röster. I regioner där e-röstar-maskiner som används, tyder på att röster har raderats, dupliceras, eller feltolkas av omröstningsapparat.

Programvara och fel hårdvara är också ett problem, eftersom alla datorns ägare vet. Många system saknar system för att hantera kraschar eller skador på maskinvara, så det är möjligt för en väljare att avge sin röst och för att rösta för att gå förlorade senare på grund av ett strömavbrott eller tekniskt fel i programvaran. Röststyrka advokater är också oroade över bristen på ett papper spår med många e-röstning system. Ett helt elektroniskt system inte skriva ut ett kvitto eller en papperskopia av de avgivna rösterna, vilket gör det omöjligt att kontrollera om fel. Den typ av e-röstning som används också gör en stor skillnad. Optisk skanning maskin, till exempel, skannar papper valsedlar som väljarna fylla ut. Maskinen måste tolka den mörka ovaler att räkna rösterna, och de röstande är vanligtvis inte presenteras med en kontroll av de avgivna rösterna för att säkerställa att maskinen läsa omröstning korrekt. Väljare privatliv också äventyras av sådana maskiner, som många poll arbetare rutinmässigt titta på röstsedlar innan du läser dem för att de fylls i korrekt.

Ett helt elektroniskt system såsom en touchscreen omröstningsapparat eller Internet-röstning kan vara mer säkra när det gäller väljarnas privatliv, men det saknar också en kontrollerbar Paper Trail och det är mycket sårbar för manipulation. Detta har varit en stor betydelse i de regioner som använder olika typer av elektronisk röstning maskiner i samma val, eftersom en del aktivister är oroliga för att valen kunde sned med felaktiga maskiner. Om till exempel maskiner med 7% felfrekvens används i ett område som gynnar kandidat A och maskiner med 2% felfrekvens används i ett område som gynnar kandidat B, kommer valet att skeva till förmån för kandidatländerna B. Vissa tror att detta utgör utöva sin rösträtt och de skulle vilja se antagande av övergripande system för att förhindra detta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.