Vilken var Jacobean era?

Jacobean Era hänvisar till den tid då James I styrde England och Skottland, 1. 603-1. 625. Ordet Jacobean kommer från det hebreiska namnet Jakob, varifrån namnet Jakob härstammar. Efter den lysande drottning Elizabeth I, denna 22-årsperiod är anmärkningsvärd för dess framsteg inom litteratur och filosofi, och dess dramatiska förändringar av nationen som en följd av imperialism. James presiderade över en flyktig tid i brittisk historia, och landet fram ur hans regeringstid en förändrad nation.

James I var son till Maria Stuart, drottning av Skottland, och hade blivit kung av Skottland vid ett års ålder, efter sin fars död och avsägelse av sin mor. Som drottning Elizabeth I av England: s närmaste släkting, lyckades Jakob på Englands tron vid hennes död. Den unge kungen var välutbildade och skrev flera böcker om lag och skyldigheter kungar. Han var dock inte allmänt älskad, och överlevt flera försök på sitt liv under Jacobean Era.

År 1605, en grupp katoliker försökte förstöra större delen av den engelska regeringen och monarkin genom att blåsa upp Houses of Parliament vid öppnandet den 5 november. En konspiratör förrådde sina kamrater och skickade varning strax innan attacken, som leder till fånga och genomförandet av plottrar. Vid den tiden var detta storskaliga försök till inhemsk terrorism en skrämmande och ovanligt koncept och ett tecken på landets extrema oroligheter. I modern England, medborgare fira tomten upptäckt med glad eldar och fyrverkerier. Årsdagen av attacken kallas "Guy Fawkes Day" efter en av de stora konspiratörerna.

litteratur och teater var av stor betydelse i Jacobean Era. William Shakespeare skrev Hamlet , Othello , Kung Lear , Macbeth , och Stormen allt inom denna period. Inigo Jones, som skapade utarbeta landskap och kostymer för produktioner slottsteater, anses vara fadern av modern Scenteknik. I Jacobean Era poesi, är Jon Donne och Ben Jonson krediteras med att skapa några av de mest kända verk i historien i genren. Frances Bacon, den store engelske filosofen, skrev sina banbrytande uppsatser under denna tidsperiod.

King James bidrog en av de mest betydande verken till litteraturen i år. 1604, beställde kungen en engelsk översättning av Bibeln som skulle överensstämma protestantiska ideal och teologi. Resultatet, King James Bible , fortfarande är i bruk idag som den främsta bibel i den protestantiska kyrkan. Den kanske mest betydelsefulla händelsen i Jacobean tid var bildandet av den första brittiska kolonierna i Amerika. Städerna Jamestown, Virginia och Plymouth, Massachusetts öppnade dörrar till en enorm handel och ekonomisk potential i den nya världen. På grund av Nordamerikas överflöd av tobak grödor, Jacobean Era också såg en plötslig och enorm ökning av tobaksbruk i England. Genom 1612 England hade över 7000 tobaksaffärer och hus rökning.

Efter den stora och ambitiösa tonen i Elisabets regeringstid, var Jacobean ERA till en tid av stora svårigheter och förändringar för England. Den ständiga sammandrabbningar i den elisabetanska eran vänster statskassan avrunna, och de religiösa strider som hade plågat Huset Tudor inte minska under hårdnackat protestantiska James. Trots den nyfunna marknaderna i Nordamerika, Jacobean eran slutade med England i en allvarlig ekonomisk depression. Vissa experter anser att regeln om James och explosiva förändringar av kultur i hög grad bidragit till störtandet av monarkin av Oliver Cromwell och den engelska inbördeskrig som strax därefter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.