Vilka var de Opium Wars?

Opiumkrigen var en serie skärmytslingar mellan Kina och flera västerländska nationer, främst England. Dessa krig ibland också kallade det engelsk-kinesiska kriget. Slutresultatet av opiumkrigen var våldsam öppna Kina för handel och varaktiga förnedring av den kinesiska regeringens och det kinesiska folket. Många elever i den kinesiska historien har föreslagit att händelserna opiumkrigen smoldered i det kinesiska medvetandet i årtionden, har lagt grunden till de många våldsamma uppror i slutet av 19: e och tidig 20th centuries. var rotade Dessa krig i en önskan att handeln med Kina. Kina hade bedrivit handel med västvärlden sedan 1600-talet, i västvärlden framför allt med hjälp silver att betala för siden, kryddor, te, porslin och en mängd andra kinesiska varor. Många västerländska nationer var vana att förhandla med varor, snarare än pengar, och de började gnida på kinesiska efterfrågan på silver i stället för handel med varor. När Storbritannien tog kontroll över Indien förvärvade man även ett monopol Indiens opiumproduktion, och brittiska köpmän kom med en briljant lösning på den kinesiska handeln problemet. Genom att smuggla opium i Kina, kan handlarna få en stadig källa av kinesiska silver som kan användas i handeln, genom att skapa en marknad för starkt beroendeframkallande narkotika. Den kinesiska regeringen, förståeligt nog, inte tänka så mycket på denna idé som britterna gjorde, och många regeringstjänstemän började protestera mot den växande opiumhandeln, och försöker genomdriva Kinas stränga lagar mot narkotika. I 1839, den kinesiska regeringen utsetts kommissionär Lin Zexu att övervaka den kinesiska hamnen i Guangzhou. Zexu tog en strikt anti-opium hållning, också skriva ett brev till drottning Victoria för att deklarera sin avsikt att sätta stopp för opium handeln. Han konfiskerade och förstörde stora volymer av opium, vilket britterna en ursäkt för att starta det första opiumkriget. Den brittiska hävdade att han hade ägnat sig åt att förstöras, och de hamrade kustnära kinesiska städer med beväpnade och soldater. Slutligen tvingades den kinesiska regeringen att avstå nederlag, och britterna tvingade dem till fördraget i Nanjing, få territoriet Hong Kong tillsammans med mycket god handel villkor i 1843.

13 år senare, utlöstes det andra opiumkriget med en kinesisk-ledda husrannsakan och beslag av ett brittiskt fartyg som varit misstänkt för smuggling. Den brittiska använda militär kraft igen, tillsammans med folk som ville ha en bit av den lukrativa handeln med Kina som Frankrike och USA. År 1860 tvingades Kina att underteckna ett andra fördrag, fördraget i Tianjin, öppna fler portar för den europeiska handeln, ger fri passage för europeiska köpmän i Kina, och tvinga Kina att betala skadestånd till de nationer som deltar i det andra opiumkriget.

är opiumkrigen ofta används som ett tydligt exempel på europeisk imperialism i Kina. Liksom många andra nationer i Asien, tvingades Kina att öppna sina gränser för handel mot sin vilja, och att erbjuda mycket förmånliga villkor för handel med sina europeiska "partner. " Den "ojämlika fördragen" som det fördrag som slutade Opiumkrigen är kända , gett många mycket lukrativa kontrakt, hamnar och villkor för europeiska undertecknat, och tvingade Kina att kraftigt äventyra dess rättssystem. Slutändan uppror den kinesiska befolkningen, och Opiumkrigen kunde anses vara en viktig bidragande faktor hösten Qingdynastin, den sista kungliga dynastin i Kina.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.