Vilka är de fyra sinnesstämningar?

fyra sinnesstämningar var mittpunkten i en medicinsk teori kallas Humoralpatologi, föreslog Hippokrates i det fjärde århundradet f. Kr. Fram till den 19: e talet dominerade Humoralpatologi medicinsk praxis, med läkare tillskriva de flesta hälsoproblem till en obalans i sinnesstämningar. De fyra sinnesstämningar medverkade även i muslimska medicin, sprida öst till Indien, där de fortfarande används i vissa traditionella medicinen. Moderna läkare och medicinska forskare har bestämt krossat fyra sinnesstämningar teorin, även om det har lämnat vissa legat bakom.

Enligt teorin, var de fyra sinnesstämningar vätskor som cirkulerat i kroppen. En obalans i dessa vätskor, som orsakas av ett för stort belopp eller ett underskott av en eller flera sinnesstämningar, skulle orsaka medicinska problem. Den sinnesstämningar var i sin tur hänger samman med de fyra elementen, och med värme, kyla, fukt och torrhet. Använda det komplicerade systemet med de fyra sinnesstämningar, var förment läkare att kunna räkna ut var problemet låg i sina patienter, och då kunde man använda olika verktyg för att rätta till obalansen. De fyra sinnesstämningar är: svart galla, gul galla, slem och blod. Någon med ett överskott av svart galla sades vara melankolisk, samtidigt som någon med för mycket gul galla var kolerisk. Flegmatiska människor, som du kanske tror, hade för mycket slem i sina system, medan sanguine personer hade ett överskott av blod.

Korrigering av obalanser uppnås genom att äta vissa livsmedel, som syftade till att främja produktionen av en humor eller annan. Patienterna kan också blödde, eller ges kräkmedel som fick dem att kräkas, vilket i teorin återställa balansen av sinnesstämningar. Läkare används också värme, kyla, fukt och torrhet behandla obalanser som förklarar saker som varmt plåster, koppning och andra esoteriska medicinsk praxis.

Även om det kan tyckas vansinnigt att de av oss som gynnar moderna medicinen togs fyra sinnesstämningar allvar förrän på 1800-talet, när folk började lära sig mer om mekanismen bakom sjukdomen. De enorma stormsteg gjorts i vetenskapen under 1800-talet blåste främst fyra sinnesstämningar rätt upp ur vattnet, sätter stopp för mer än 2000 år av felaktig medicinsk praxis.

Medan de fyra sinnesstämningar själva har motbevisats, denna teori i medicin har en hel del likheter med traditionell medicinsk praxis i andra kulturer, särskilt Asien. Traditionell medicin föreslår ofta att hälsoproblem orsakas av obalans i kroppen som måste rättas till, och några traditionella medicinska behandlingar är mycket framgångsrik, vilket antyder att det kan finnas någon sanning i denna idé.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.